«Εκσυγχρονίζουμε τη ΔΕΗ, ενισχύουμε την ενεργειακή πολιτική της χώρας»

Στη Βουλή προς ψήφιση κατατέθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο, «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και Στήριξη των ΑΠΕ».

Ο εισηγητής της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μίλησε το πρωί στην Ολομέλεια, παρουσιάζοντας τις βασικές ρυθμίσεις για τη σωτηρία και την εξυγίανση της ΔΕΗ, όπως και τους κύριους άξονες του νομοσχεδίου.

Κατά την ομιλία του, έκανε λόγω για νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, την ΔΕΗ, η οποία απαξιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετατράπηκε σε βόμβα για την εθνική οικονομία.

Ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του επίκαιρου φιλελεύθερου μοντέλου και επικεντρώνεται σε διαρθρωτικές αλλαγές και τομές για την Δ.Ε.Η.,  προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, ανανεώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και ενισχύοντας τα έσοδα της, καθώς θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, αντίστοιχη με τους ανταγωνιστές της στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, με το εν λόγω νομοσχέδιο απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας ενισχύοντας παράλληλα τον εποπτικό ρόλο της ΡΑΕ, τίθεται το πλαίσιο για μία αποτελεσματική και αποδοτική αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ λαμβάνονται τα πρώτα ώριμα μέτρα στην πολιτική ενίσχυσης των ΑΠΕ. 

Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα,  ο κ. Φόρτωμας σημείωσε ότι η διείσδυση των ΑΠΕ  θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό τοπίο και την περιορισμένη έκταση γης, φαινόμενα τα οποία οφείλεται να προστατευθούν για πολιτιστικούς, τουριστικούς και οικονομικούς λόγους, Πρότεινε δε, όλα τα παραπάνω να συμπεριληφθούν στην τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στους γενικότερους στόχους που προσβλέπει η Κυβέρνηση μέσω των προτεινόμενων αλλαγών, ο Βουλευτής Κυκλάδων μίλησε για μια πράσινη και απελευθερωμένη αγορά, στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλάνου που θα υπηρετεί εργαζόμενους και καταναλωτές, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

ΔΕΗ, ενεργειακή πολιτική, Νομοσχέδιο