Ομιλία στην Ολομέλεια για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο (βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μίλησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα σκληρής πραγματικότητας και όχι με επιχειρήματα ηθικοπλαστικής φύσης, τα οποία ακούστηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ο κ. Φόρτωμας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιφέρει καίριες προσαρμογές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας, ενώ παράλληλα, δημιουργεί νέους θεσμούς που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της ανάπτυξης, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης γεωχωρικών δεδομένων.

Επικεντρώθηκε δε σε τρεις άξονες κλειδιά: την απλοποίηση των διαδικασιών επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας, τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των θεσμών με στόχο την καλύτερη αποδοτικότητά τους, αλλά την εξυγίανση άσκησης διαφόρων δραστηριοτήτων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Εξετάζοντας το νέο νομοσχέδιο υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας, ο βουλευτής Κυκλάδων σκιαγράφησε ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για τη νησιωτικά προσαρμοσμένη ανάπτυξη, όπως: α) επίσπευση διαδικασιών μέσω του ΓΕΜΗ και διευκόλυνση του νησιώτη επιχειρηματία, β) συγκρότηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης μέσω του οποίου οι Περιφέρειες θα διαμορφώνουν Στρατηγικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, γ) απλοποίηση διαδικασιών για σύναψη συμβάσεεων μεταξύ Δήμων και ιδιωτών, δ) θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, στ) καθιέρωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών το οποίο μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης θα ευνοήσει τις νησιωτικές περιοχές.

«Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα, επαναφέροντας την ανάπτυξη, προσελκύοντας επενδύσεις, αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει τη χώρα μας πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία», είπε στην κατακλείδα του ο κ. Φόρτωμας. 

Αναπτυξιακός Νόμος