«Οφείλω να έχω την έδρα μου στη Σύρο»
Την πρώτη του συνέντευξη στον «Λ» παραχώρησε ο νέος βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος τοποθετήθηκε για το μεταφορικό ισοδύναμο, τις τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη», τον αναπτυξιακό νόμο και για το προσφυγικό.
Προερχόμενος από την νεολαία της ΝΔ και εμπλεκόμενος στη πολιτική από το 2010, ο κ. Φόρτωμας εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής συμμετέχοντας σε ένα “εκλογικό θρίλερ” με τον συριανό υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Βακόνδιο, το οποίο όμως δεν αποδείχτηκε ως τέτοιο στην πραγματικότητα αφού ήταν πλήρως ενήμερος για την εικόνα που είχαν ορισμένοι σάκοι με ψήφους στο Πρωτοδικείο που δεν είχαν καταμετρηθεί έως τότε από παράλειψη.
“Ευχαριστώ όλους τους Συριανούς και όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους στον Νομό, όντας για πρώτη φορά πολιτευόμενος. Ωστόσο, σεβόμενος και τον νομό των Κυκλάδων, θεωρώ ότι οφείλω, όπως κάθε βουλευτής και πολιτευόμενος του νομού, να έχω την έδρα μου στη Σύρο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Γι αυτό σκοπεύω να εντείνω τους ερχόμενους μήνες την παρουσία μου εδώ και να ασχοληθώ πιο εμπεριστατωμένα με τα προβλήματα της Σύρου και να δώσουμε λύσεις σε κάποια από αυτά καθώς το νησί έχει πολύ μεγάλη δυναμική και προοπτική.
Ξέρετε, δεν είναι το Νεώριο η μοναδική εξέλιξη ανάπτυξης του νησιού. Υπάρχουν κι άλλες δυναμικές προοπτικές που όλες μαζί μπορεί να δώσουν λύσεις στην απαιτούμενη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής της καθημερινότητας”.
Επιδοματική πολιτική η χορήγηση του μεταφορικού ισοδύναμου
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοφιλέστερο μέτρο που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με την ενίσχυση της νησιωτικότητας, δηλαδή το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Φόρτωμας το χαρακτήρισε ως “επιδοματική πολιτική” του ΣΥΡΙΖΑ.
“Το μέτρο ήρθε μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Οπότε, το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου ήρθε μετά την απεμπόληση ενός δικαιώματος που είχαν απαιτήσει οι εταίροι μας στην Τρόικα. Για μένα ήταν απογοητευτικό τότε το πώς κινήθηκε η κυβέρνηση και ιδίως οι τρεις συμπολιτευόμενοι βουλευτές Κυκλάδων, οι οποίοι είχαν την θεσμική δυνατότητα να πιέσουν την κυβέρνηση που διέθετε τότε 153 βουλευτές ώστε να μην ψηφίσει το μέτρο αυτό. Χάθηκε, λοιπόν, κάτι πολύ σημαντικό για τα νησιά μας και ήρθε το μέτρο του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο δεν διαχέονταν σε όλη την κοινωνία των νησιών.
Ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με λάθος τρόπο δομημένο και η κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να το διατηρήσει αλλά με αρκετές τροποποιήσεις που θα ανακοινωθούν στο μέλλον. Το έχω χαρακτηρίσει ως “επιδοματική πολιτική” και χρηματοδοτούμενο από λάθος κωδικούς καθώς έπαιρνε πόρους από τις δημόσιες επενδύσεις, στερώντας τον προγραμματισμό και υλοποίηση υποδομών και έργων στα νησιά”. Από όλο αυτό τελικά επλήγη η νησιωτική πολιτική και απορώ που ακόμα και τώρα ο κ. Συρμαλένιος αναφέρεται σε αυτή”.
Αναπτυξιακός νόμος για νησιωτικές επιχειρήσεις
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ημέρα ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο κ. Φόρτωμας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιφέρει καίριες προσαρμογές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας, ενώ παράλληλα, δημιουργεί νέους θεσμούς που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της ανάπτυξης.
Εξετάζοντας το νέο νομοσχέδιο υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας, σκιαγράφησε ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για τη νησιωτικά προσαρμοσμένη ανάπτυξη, όπως: α) επίσπευση διαδικασιών μέσω του ΓΕΜΗ και διευκόλυνση του νησιώτη επιχειρηματία, β) συγκρότηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης μέσω του οποίου οι Περιφέρειες θα διαμορφώνουν Στρατηγικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, γ) απλοποίηση διαδικασιών για σύναψη συμβάσεων μεταξύ Δήμων και ιδιωτών, δ) θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, στ) καθιέρωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών το οποίο μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης θα ευνοήσει τις νησιωτικές περιοχές.
«Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα, επαναφέροντας την ανάπτυξη, προσελκύοντας επενδύσεις, αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει τη χώρα μας πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία», τόνισε ο κ. Φόρτωμας.
“Νόμος Φρανγκεστάιν” ο “Κλεισθένης”
Έχοντας πρωτοστατήσει μαζί με την συνάδελφό του Κατερίνα Μονογυιού σε διάφορες τροποποιήσεις του “Κλεισθένη”, ο κ. Φόρτωμας ξεκαθαρίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία και διακυβέρνηση πολλών νησιωτικών δήμων, όπως αποδείχτηκε στην πράξη κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
“Ο Κλεισθένης ήταν ένας νόμος Φραγκεστάιν καθώς ήταν αναλογικός για τους δημοτικούς συμβούλους και πλειοψηφικός για τους δημάρχους, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα τα οποία λύθηκαν ευτυχώς εν τη γενέσει τους. Πήγε να δημιουργήσει ακυβερνησία στους Δήμους και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά με τις νέες αλλαγές τροποποιήσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι τον Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εσωτερικών, που δείχνει ότι ακούει τις προτάσεις των βουλευτών, πάμε προς επίλυσή τους καθώς εξετάζεται η εκλογή του δημάρχου να γίνεται με ενισχυμένη αναλογική και με ποσοστό εκλογής από την πρώτη Κυριακή μικρότερου του 50%. Ίσως, δηλαδή, να μπορεί να εκλέγεται με ένα ποσοστό της τάξης του 42%+ 1, όπως ίσχυε και στο παρελθόν”.
“Δεν προβλέπεται εγκατάσταση hot spot στις Κυκλάδες”
Τέλος, ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού, δηλώνοντας τα εξής: “Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για Μεταναστευτικό ζήτημα και όχι Προσφυγικό καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται λαθραία στην Ελλάδα είτε γιατί θέλουν να ζητήσουν άσυλο λόγω πολεμικών συρράξεων στην περιοχή τους είτε γιατί θέλουν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης για εύρεση εργασίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα δεν φρόντισε να έχει ένα αυστηρό μεταναστευτικό πλαίσιο ώστε να προστατεύσει κυρίως τα θαλάσσια σύνορά της από τους παράτυπους μετανάστες.
Γι αυτό χρειαζόμαστε μια αποτρεπτική ισχυρή πολιτική, όπως αυτή που είχε ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς, και να γίνει κατανοητό πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο της Ελλάδας, έτσι ώστε να παίρνονται μόνο περιστασιακές αποφάσεις που πλήττουν τελικά την αξιοπιστία τους. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξεκαθαρίσω πως μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσειhot spot στις Κυκλάδες, αλλά να ισχύσει το μέτρο της προσωρινής φιλοξενίας, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα”, υπογράμμισε ο κ. Φόρτωμας.