Φίλιππος Φόρτωμας

Πολιτικός επιστήμονας - Ιστορικός

Τήνος, Κυκλάδες

Γεννήθηκα το 1981 και κατάγομαι από την Τήνο. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεότερη Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχω δημοσιεύσει, κατά καιρούς, άρθρα σχετικά με την Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, καθώς και την πολιτική ιστορία των Κυκλάδων. Υπήρξα μέλος της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ/ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ για θέματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα έχω αναπτύξει έντονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης, στον οποίο και υπήρξα δημοτικός σύμβουλος.

Τέλος αποτελώ μέλος πολλών κυκλαδικών σωματείων. Μέχρι σήμερα εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερευνητικά στο αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το όραμα μου

Το όραμα μου για τις Κυκλάδες της επόμενης μέρας βασίζεται στο τρίπτυχο: αειφόρος ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της νησιωτικότητας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:

  • Υλοποίηση στρατηγικής γαλάζιας ανάπτυξης με άξονα την οικονομία.
  • Τόνωση της πρωτογενούς δραστηριότητας και σύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν των νησιών.
  • Ενίσχυση των λιμενικών υποδομών, των θαλάσσιων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών.
  • Στοχευμένες χωροταξικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον και τον τουρισμό.
  • Ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και βελτίωση των υδάτινων υποδομών (π.χ. φράγματα ανάσχεσης βρόχινου νερού, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.).
  • Εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
  • Θαλάσσια οικοσυστήματα με πλούσια ιχθυαποθέματα, τα οποία θα υποστηρίζουν βιώσιμες αλιευτικές κοινότητες, με στόχο έναν βιώσιμο παραγωγικό κλάδο.

Βάζουμε τις Κυκλάδες σε πρώτο πλάνο

Βουλευτής Κυκλάδων