Φίλιππος Φόρτωμας

Πολιτικός επιστήμονας - Ιστορικός

Τήνος, Κυκλάδες

Γεννήθηκα το 1981 και κατάγομαι από την Τήνο. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεότερη Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχω δημοσιεύσει, κατά καιρούς, άρθρα σχετικά με την Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, καθώς και την πολιτική ιστορία των Κυκλάδων. Υπήρξα μέλος της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ/ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ για θέματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα έχω αναπτύξει έντονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης/Υμηττού, στον οποίο και υπήρξα δημοτικός σύμβουλος. Επίσης αποτελώ μέλος πολλών κυκλαδικών σωματείων.

Έχω εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερευνητικά στο αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Από το 2016 έως το 2019 διετέλεσα αναπληρωτής γραμματέας της Γραμματείας Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες.

Διετέλεσα μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών.

Στην πρώτη μου θητεία διεκδίκησα και πέτυχα για τις Κυκλάδες

  • Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου Ερμούπολης.
  • Προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
  • Προκήρυξη μελέτης δικτύων ύδρευσης και άρδευσης του Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου και μελλοντική ένταξή της στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.
  • Αύξηση των θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.
  • Παράταση της διαβούλευσης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
  • Πιλοτική ένταξη του Κουφονησίου και της Σχοινούσας στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα, και επέκταση του μέτρου από το 2022 στην Ηρακλειά και τη Δονούσα.
  • Ενσωμάτωση προτάσεων για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος,  το διαχωρισμό δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, το διαχωρισμό των μικτών εκτάσεων και την απαγκίστρωση της διαδικασίας από τα δικαστήρια
  • Επέκταση των ανταποδοτικών τελών στους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων
  • Νομοθετική ρύθμιση εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των νησιών μας, αλλά και εξίσωσής τους με τις αντίστοιχες αξίες της αγοράς