Φίλιππος Φόρτωμας

Πολιτικός επιστήμονας - Ιστορικός

Τήνος, Κυκλάδες

Γεννήθηκα το 1981 και κατάγομαι από την Τήνο. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Νεότερη Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
 
Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες. Τον Μάιο του 2023, οι Κυκλαδίτισσες και οι Κυκλαδίτες με εμπιστεύτηκαν ξανά και με τίμησαν με την ψήφο τους, ανανεώνοντας την κοινοβουλευτική μου θητεία. Είμαι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, είμαι μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας, της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ και της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Αργεντινής Δημοκρατίας.
 
Με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Απρίλιο του 2024, είμαι Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.  Κατά την πρώτη μου κοινοβουλευτική θητεία, ήμουν μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών.
 
Από το 2016 έως το 2019 διετέλεσα Αναπληρωτής Γραμματέας της Γραμματείας Οικουμενικού  Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Έχω εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερευνητικά στο Αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Υπήρξα μέλος της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ/ΝΔΦΚ) κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, έχω αναπτύξει έντονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, στον οποίο διετέλεσα δημοτικός σύμβουλος. Είμαι μέλος πολλών κυκλαδικών σωματείων. Τέλος, έχω δημοσιεύσει κατά καιρούς άρθρα σχετικά με τη Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, καθώς και με την πολιτική ιστορία των Κυκλάδων.
 

Στην πρώτη μου θητεία διεκδίκησα και πέτυχα για τις Κυκλάδες

  • Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου Ερμούπολης.
  • Προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
  • Προκήρυξη μελέτης δικτύων ύδρευσης και άρδευσης του Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου και μελλοντική ένταξή της στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.
  • Αύξηση των θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.
  • Παράταση της διαβούλευσης για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
  • Πιλοτική ένταξη του Κουφονησίου και της Σχοινούσας στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα, και επέκταση του μέτρου από το 2022 στην Ηρακλειά και τη Δονούσα.
  • Ενσωμάτωση προτάσεων για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος,  το διαχωρισμό δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, το διαχωρισμό των μικτών εκτάσεων και την απαγκίστρωση της διαδικασίας από τα δικαστήρια
  • Επέκταση των ανταποδοτικών τελών στους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων
  • Νομοθετική ρύθμιση εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των νησιών μας, αλλά και εξίσωσής τους με τις αντίστοιχες αξίες της αγοράς