«Στόχος μας είναι να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ»

Ολοκληρώνεται η διαδικασία συζήτησης και εισέρχεται την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου  προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο, «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και Στήριξη των ΑΠΕ».

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μίλησε χθες (21/11) στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορείου της Βουλής, παρουσιάζοντας όλους τους αναπτυξιακούς πυλώνες του νομοσχεδίου αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ απάντησε στις αιτιάσεις των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες, για μία ακόμη φορά χαρακτηρίσθηκαν από λαϊκισμό και υποκρισία.

Όπως τόνισε ο κ. Φόρτωμας, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δεν προχώρησε στην εξ ολοκλήρου απελευθέρωση της ενέργειας, εξαιτίας σοβαρών παθογενειών όπως ο κρατισμός και ο κομματισμός της μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν άξιο συνεχιστή την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έκανε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο πλάνο να πατάξει και να ξεριζώσει αυτά τα φαινόμενα, ενώ μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να μεταβληθεί σε μια πραγματικά ανοιχτή, προοδευτική και ελεύθερη οικονομία και κοινωνία.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου κ. Φόρτωμας ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την απελευθέρωση τη αγοράς ενέργειας

Οι κύριοι πυλώνες του νομοσχεδίου, όπως τους παρουσίασε ο εισηγητής είναι: α) ο εκσυγχρονισμός της Δ.Ε.Η., β) η ταχεία υιοθέτηση νέου μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας (targetmodel) ώστε η Επιχείρηση να καταστεί πιο ανταγωνιστική, γ) η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δ) η ταχεία αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, ε) η θέσπιση πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση που είναι το μέλλον για τις μεταφορές, στ) η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

ΔΕΗ, ενέργεια