“Συνεχίζουμε στον αναπτυξιακό δρόμο της προκοπής” – Συνέντευξη του Φ. Φόρτωμα στην εφημερίδα “Ο Λόγος”

Συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα “Ο Λόγος” παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, για τον τουρισμό, τη δημόσια υγεία αλλά και τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

Κύριε Φόρτωμα, ο λαός στις εκλογές της 21ης Μαϊου έδωσε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια νίκη ιστορικών διαστάσεων. Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα φαίνεται προδιαγεγραμμένο, για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι να πάνε να ψηφίσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

ΦΦ: Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ξεκάθαρο. Αλλά εξαιτίας του πολιτικού καπρίτσιου του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική, η εντολή αυτή χρειάζεται να επιβεβαιωθεί και πάλι.

Γιατί στις 25 Ιουνίου το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να γεμίσουν με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η αποστολή μας και θα την πετύχουμε.

Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, ούτε έχει κριθεί κάτι. Όλα παίζονται εξαρχής. Γι αυτό και κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, καθώς η επόμενη Βουλή μπορεί να εξακομματική, επτακομματική, ή και οκτακομματική, επηρεάζοντας την ίδια την αυτοδυναμία, όχι μόνο το εύρος της.

Ένα υψηλό ποσοστό είναι μεγάλη ευθύνη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για όλους μας και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας τόσο πιο βαριές οι ευθύνες μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως η κάλπη αυτή είναι σημαντική γιατί σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Για καλύτερους μισθούς, για καλύτερη παιδεία, για καλύτερη υγεία, για μία Ελλάδα πιο ασφαλή. Ψηφίζουμε για να έχουμε μία Κυβέρνηση που -αν ω μη γένοιτο- πρέπει να διαχειριστεί μία κρίση, να ξέρει που πατά και πως να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε απρόοπτο. Γιατί η χώρα χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα την επόμενη τετραετία μία σταθερή Κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσει να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος.
Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλοι εμείς μαζί του ζητάμε μια ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε στον αναπτυξιακό δρόμο της προκοπής.

Προέρχεστε από την κατεξοχήν τουριστική περιφέρεια της χώρας. Πείτε μας τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της χώρας την επόμενη μέρα;

ΦΦ: Τα οικονομικά μεγέθη του τουρισμού μας αποτελούν την εθνική μας ιστορία επιτυχίας Είχαμε ρεκόρ τουριστικών εσόδων το 2022, παρά την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας. Ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες και έφτασε τη χρονιά ρεκορ του 2019. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, αλλά και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αλλά να τα ακολουθήσει και η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στην ανάγκη προώθησης της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με το πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό και με έργα υποδομών ύψους 230 εκ. ευρώ, με αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, με δημιουργία 10 τουριστικών μαρινών και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

Στο τομέα του ανθρώπινου δυναμικού του τουριστικού κλάδου, τα προγράμματα κατάρτισης για τουλάχιστον 180 χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό σε νέες ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ενώ η σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον Τουρισμό εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές των εργαζομένων στον Τουριστικό Κλάδο.

Δεν θέλουμε όμως τουρισμό μόνο για τους ξένους. Γι αυτό ενισχύεται η ζήτηση του εγχώριου τουρισμού, μέσω της συνέχισης του προγράμματος Τουρισμός για όλους με καθιέρωση πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυτοκριτική του, έχει αναγορεύσει τη βελτίωση της δημόσιας υγείας σε πρώτιστο στόχο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα επόμενα χρόνια. Με ποιους τρόπους είναι αυτό δυνατό κατά τη γνώμη σας;

ΦΦ: Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στη νέα τετραετία είναι -όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να έχει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας ανεξαρτήτως του που βρίσκεται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για το σκοπό αυτό στο πρόγραμμά μας ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπονται:

Επενδύσεις στο χώρο της υγείας 1,5 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκσυγχρονισμός 80 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και 156 Κέντρων Υγείας.

Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10 χιλιάδες εργαζόμενους -ανάμεσα στους οποίους 500-600 νέοι διασώστες ΕΚΑΒ- ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Αναδιοργάνωση – μεταρρύθμιση ΕΚΑΒ με στόχο τον χρόνο απόκρισης σε περιστατικά εντός αστικού ιστού τα 10 λεπτά και τα 50 λεπτά σε ορεινές νησιωτικές περιοχές με αεροδιακομιδές.

Ενεργοποίηση νέου δικτύου εναέριας διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» και ειδικές κινητές μονάδες δημόσιας υγείας σε ορεινές νησιωτικές περιοχές.

Τα περιφερειακά μας νοσοκομεία ενισχύονται πλέον  και με τη δυνατότητα για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς που δεν λογίζονται στη δύναμή του.

Για την ενίσχυση του Συστήματος στα νησιά μας, συγκεκριμένα εξασφαλίστηκαν 1.800 ευρώ, πλέον του μισθού, τους στους γιατρούς  και επιπλέον 1.200 ευρώ για όσους  από το λοιπό υγειονομικό προσωπικό  μετακινούνται στα νησιά.Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως η Νέα Δημοκρατία απέσπασε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης και των νέων ψηφοφόρων. Τι είναι διατεθειμένη να κάνει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να δικαιώσει την επιλογή αυτή;

ΦΦ: Οι νέοι με την εκλογική τους συμπεριφορά στις 21 Μαΐου έδειξαν πως εκτίμησαν τις προσπάθειες που έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια γι αυτούς από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, και κυρίως πείσθηκαν από όλα αυτά που τους αφορούν στο σχέδιό μας μας για την επόμενη τετραετία. Η Ελλάδα που αξίζουν οι νέοι μας είναι γεμάτη ευκαιρίες. Με ανάπτυξη, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς. Με κοινωνική συνοχή. Με προσιτή στέγη. Με ισότητα, φροντίδα στο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι μία χώρα που κάνει σταθερά βήματα μπροστά και οι νέοι μας θα θέλουν να ζουν εδώ.

Στην Οικονομία και την εργασία, πέρα από την αύξηση του βασικού και μέσου μισθού, με την υψηλής ποιότητας κατάρτιση 700 χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

Με το μόνιμο πρόγραμμα 10 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με  ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

Στη στέγη και τη καθημερινότητα, με τη διάθεση 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137 χιλιάδες νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, για προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Με την ανέγερση 2,5 χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4 χιλιάδων κενών, ιδιοκτησίας του δημοσίου οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους, αλλά και με την ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8,5 χιλιάδων φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ

Με το YouthPass, που ενισχύουμε τους νέους μας 18 και 19 ετών με 150 ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα μπορούν να δαπανήσουν σε ένα ταξίδι ή σε μία υπηρεσία πολιτισμού, αλλά και με την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, για γρήγορο Ιnternet παντού και σε όλη την εκπαίδευση, για την απαιτούμενη αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.

Ο Λόγος