Δήλωση του Φ. Φόρτωμα στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” για την απεργία της ΠΝΟ: «Οι παρατεταμένες απεργίες θίγουν τους νησιώτες και όχι τις ακτοπλοϊκές»

Τις επιπτώσεις που προκαλούνται κάθε φορά στις νησιωτικές κοινωνίες, όταν πραγματοποιούνται απεργίες της ΠΝΟ και μάλιστα παρατεταμένες χρονικά, εμποδίζοντας απόλυτα τους νησιώτες από τις μετακινήσεις τους, σημείωσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας. Μιλώντας στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”, τόνισε πως, η όποια απόφαση απεργιακής κινητοποίησης θα πρέπει απαραίτητα να λαμβάνει υπόψιν και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, ενώ προσθέτει πως το Υπουργείο Ναυτιλίας, οφείλει να ανταποκριθεί στο σταθερό αίτημα για εξασφάλιση πλοίου ασφαλείας.


“Καταρχήν η απεργιακή κινητοποίηση και τα αιτήματά τους είναι σεβαστά, υπό την έννοια πως αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την ποιότητα εργασίας τους. Από την άλλη πλευρά, όταν γίνονται παρατεταμένα, δημιουργώντας προβλήματα σε νησιώτες που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας και καλούνται να μετακινούνται στην Αθήνα, ή και προκαλώντας προβλήματα στο κομμάτι της τροφοδοσίας, αυτό “γεννά” εύλογα ανησυχία”, εξήγησε με σαφήνεια.


Μάλιστα, επεσήμανε ότι “η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής περιοχής με τη γεωγραφική ασυνέχειά της είναι μία συγκεκριμένη πραγματικότητα και συνθήκη, που αυτομάτως, θέτει ζητήματα αυτάρκειας σε τροφοδοσία και προϊόντα αλλά και στην υγεία”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “προφανώς, πέρα από τις διεκδικήσεις πρέπει να γίνεται σεβαστή η ελευθερία των άλλων κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα, των νησιωτών στις μετακινήσεις”, παρατηρώντας πως όμως πως, δυστυχώς με τις παρατεταμένες απεργίες και όταν αυτές γίνονται, “στις δικές μας περιοχές, δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός”.


Εστιάζοντας ειδικότερα, σε νησιώτες που πρέπει να ταξιδέψουν για σοβαρά θέματα υγείας, δήλωσε: “Να αναφέρω πως υπάρχου ζητήματα με τους νεφροπαθείς και τους καρκινοπαθείς που πρέπει να μετακινούνται και όλη αυτή η κατάσταση, δημιουργεί μία τεράστια ανησυχία. Αυτοί οι άνθρωποι πώς θα φροντίσουν να μετακινηθούν, αν είναι “κλειστά” τα λιμάνια λόγω απεργίας;”.


Άρα,  επανέρχεται στο πρόβλημα και εξήγησε πως, “μία ακόμη 48ωρη απεργία, έρχεται να δοκιμάσει τους νησιώτες και όχι τις εταιρείες, έρχεται να θίξει τους νησιώτες και όχι τις ακτοπλοϊκές”.


Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Φόρτωμας σημείωσε πως, “θεωρώ πως οι όποιες κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς τον πολίτη, κάτι που πολλές φορές δεν συμβαίνει, όπως με την παρατεταμένη απεργία. Και πρέπει και τα αιτήματα να είναι σε μία λογική βάση. Άρα, προφανώς, πρέπει να δρομολογηθεί ένα πλοίο ασφαλείας και σε τέτοιες ειδικές συνθήκες το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να κινείται ανάλογα”.  

ΠΝΟ