“Ενεργειακή αυτονομία και οικονομική ανταγωνιστικότητα” – Άρθρο στην εφημερίδα Μανιφέστο

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατία, κ. Φίλιππου Φόρτωμα, στην εφημερίδα “Μανιφέστο”:

Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, με στόχο τη μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών κατά 55% έως το 2030, που τέθηκε από την Ευρώπη ως στρατηγικός στόχος, είναι πια ο μονόδρομος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να σώσουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, ψηφίστηκε ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, με την Ελλάδα να δείχνει ώριμη εθνικά και συνεπής ευρωπαϊκά, ακολουθώντας την οδό της θεσμικής προσαρμογής, με σκοπό την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κατ’ επέκταση οικονομικής αυτάρκειας και οικονομίας.

Η ηλεκτροκίνηση και η απολιγνιτοποίηση είναι οι πρώτες σε κατάταξη πολιτικές που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προσωπικά από την αρχή της θητείας του, βάζοντας ψηλά τον πήχη για την αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην ανταπόκριση της κοινωνίας. Εξάλλου, οι προκλήσεις είναι πολλές και ιδιαιτέρως επικερδείς για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της αφθονίας της χώρας μας σε φυσικές πηγές ενέργειας. Εξού και οι συνεχείς επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αποτελούν φυτώρια αυτονομίας και παραγωγής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο στρατηγικό και πρακτικό αφήγημα της Κυβέρνησης είναι τα GR-eco Islands, ένα project δυναμικό και με πολλαπλά οφέλη, κυρίως για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η φυσική τους ομορφιά, σε συνδυασμό με την ενεργειακή αυτονομία που έχουν, τα καθιστούν μοναδικούς βιώσιμους τόπους, έτοιμους να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο που αναζητούν τους  eco προορισμούς. Επίσης, τα οφέλη για τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών αυτών, που κατά κύριο λόγο ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, άρα έχουν ούτως ή άλλως μεγάλα κόστη μεταφοράς και διαβίωσης, είναι μεγάλα και άμεσα ορατά. Η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας του τόπου, ως εργαλείο οικονομικής αυτάρκειας, και οι μηδενικοί λογαριασμοί ενέργειας, είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Στην πραγματικότητα, τα νησιά που εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, βγαίνουν από την κοινωνικοοικονομική απομόνωση που βρίσκονται εξαιτίας της γεωγραφικής απόστασης και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τονίζω εδώ την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος από εταιρίες κολοσσούς (αυτοκινητοβιομηχανίες κτλ), οι οποίες βλέπουν τις περιπτώσεις των νησιών μας ως δυνατά case studies, και ως εκ τούτου η “υιοθέτηση” τους από αυτές αυξάνουν το brand awareness τους μέσα από την μεγάλη και σημαντική προβολή που κάνουν.

Συνολικά λοιπόν, από όποια πλευρά και οπτική και εάν το δούμε, η Ελλάδα είναι ψηλά στη λίστα επιλογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα μοναδικό παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας, κάτι που αντιλαμβανόμαστε πλήρως, επιθυμούμε και θεσμοθετούμε. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως η χώρα μας, για να διατηρήσει ανταγωνιστική την οικονομία της, θα πρέπει να πρωτοπορεί σε δράσεις και αποφάσεις που ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της!

Μανιφέστο

Βουλευτής Κυκλάδων