Φίλιππος Φόρτωμας: «Ενισχύεται η αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ και τα κίνητρα σε δημόσιους υπαλλήλους να εργασθούν στα νησιά»

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα και την αναπτυξιακή προοπτική – εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις καινοτόμες διατάξεις για την ενδυνάμωση των ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να καταστήσει σύγχρονη και ισχυρή την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μία από αυτές τις διατάξεις είναι το άρθρο 46, το οποίο προβλέπει την παροχή κινήτρων σε μεγάλο φάσμα υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπηρετούν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, τους παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής μέσω των κατά τόπους Δήμων, ώστε να διευκολυνθεί η παραμονής τους στον τόπο υπηρεσίας. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αυξάνει τα κίνητρα σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να εργασθούν και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα νησιά. 

Επίσης, ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε στο άρθρο 32  το οποίο ενισχύει την ωρίμανση των έργων, αλλά και την απορρόφηση πόρων από τους ΟΤΑ, όπως και στο άρθρο 33 που προβλέπει τη σύμπραξη των ΟΤΑ και των Ενώσεών τους με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς  με σκοπό την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη Δήμων και Περιφερειών για την καταπολέμηση της υποστελέχωσης, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Τέλος, ο Βουλευτής Κυκλάδων πρότεινε την ενίσχυση των δικτύων των ΟΤΑ (για παράδειγμα στο Αιγαίο λειτουργεί το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ), με την παροχή αντίστοιχων δυνατοτήτων, προκειμένου να υλοποιήσουν τους κοινούς αναπτυξιακούς σκοπούς που έχουν με Δήμους και Περιφέρειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Δημόσιου υπάλληλοι, Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ΟΤΑ

Βουλευτής Κυκλάδων