Φίλιππος Φόρτωμας: Δύο χρόνια διακυβέρνησης σε καιρούς προκλήσεων

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων στην ιστοσελίδα tomanifesto.gr

Τους τελευταίους 24 μήνες έχουν αλλάξει πολλά. Έχει αλλάξει η ζωή μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, η σημασία της λέξης κανονικότητα. Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας και οι ανάγκες μας. Ένα όμως δεν έχει αλλάξει και αυτό είναι η ανάγκη μας ως πολίτες να νιώθουμε ασφαλείς στο κράτος που ζούμε, να νιώθουμε ασφαλείς για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας και να νιώθουμε ισότιμοι πολίτες ενός κράτους δικαίου. Για όλα αυτά εργάζεται συνεχώς και με όλες τις δυνάμεις της, εδώ και 24 μήνες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια Κυβέρνηση που από τις πρώτες μέρες της θητείας της ήρθε αντιμέτωπη με ηχηρές και δίχως προηγούμενο προκλήσεις, τις οποίες ποτέ ξανά κανένας δεν είχε βρει στο πέρασμά του. Και όμως, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Πρωθυπουργός και σύσσωμοι οι συνεργάτες του, αιρετοί και μη, έδωσαν συλλογικά κάθε μάχη μικρή ή μεγάλη, αδύνατη ή δυνατή, για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να νιώσουν οι πολίτες της ασφαλείς, μια λέξη που έπαιξε και παίζει ακόμη κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Μέσα στη λαίλαπα των αλλαγών αυτών, η Κυβέρνηση, παράλληλα με τη μεγάλη της προσπάθεια να λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα,  συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, δημιουργώντας δίχτυ προστασίας και συνθήκες βιωσιμότητας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή. Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κράτησαν την ελληνική οικονομία όρθια σε μία στιγμή καμπής και καταστροφής, που τα αδιέξοδα διαφαινόντουσαν ανύπαρκτα.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτές τις κρίσιμες στιγμές κατάφερε και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό και από πρακτική άποψη, αλλά και από άποψη πολιτικής κραταιότητας και εθνικής υπεροχής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με δική του Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το Πράσινο Πιστοποιητικό για τους ταξιδιώτες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, κίνηση που αποδεικνύει πως η χώρα μας είναι ουσιαστικά ηγέτιδα δύναμη στον τουρισμό, το μεγάλο της συγκριτικό πλεονέκτημα και κλάδο της οικονομίας.

Παράλληλα με τη διαχείριση της καθημερινότητας και των αυξημένων αναγκών, ο Πρωθυπουργός προχώρησε και σε καινοτόμο νομοθετικό έργο, αλλάζοντας το σκηνικό και ξεφεύγοντας από λάθος πολιτικές του παρελθόντος. Ο νέος εργασιακός νόμος αποτελεί τη μεγάλη τομή που χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία και που οι νέες γενιές θα βρουν ευεργετικά μπροστά τους σε κάποια χρόνια. Το τέλος της έμφυλης βίας, των ανισοτήτων και των διακρίσεων ήρθε και είναι ευεργετικό και θεραπευτικό, ταυτόχρονα, για όλους τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει το πλαίσιο λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτους που έχει τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Δεν τον κρίνει, δεν τον θεωρεί δέσμιο αλλά του ανοίγει τον δρόμο της απελευθέρωσης, του αυτοπροσδιορισμού και της ισότητας σε όλα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα δύο αυτά χρόνια, ακολούθησε και ακολουθεί μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του νησιωτικού χώρου, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που έφεραν μεταρρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των νησιωτικών περιοχών. Η νησιωτικότητα αναδεικνύεται πλέον στην πραγματική της διάσταση και όχι απλά ως μία γεωγραφική έννοια. Ενισχύεται η νησιωτική επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, με καινοτόμα προγράμματα χρηματοδότησης και συντονισμό πολιτικών που συνδέονται με το θαλάσσιο χώρο.

Αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης μάθαμε όλοι πολλά. Αυτό που σίγουρα κρατάμε ως παρακαταθήκη είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός και η πίστη στην κοινωνία, στη χώρα, στους συμπολίτες μας, στο κράτος  και σε εμάς τους ίδιους.

  • Ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας γράφει για tomanifesto.gr

tomanifesto.gr

Βουλευτής Κυκλάδων