Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Νέα Δημοκρατία, εγγυητής της σταθερής πορείας της χώρας μας»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra και την Σοφία Λιάκου παραχώρησε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας για τις ελλείψεις των φαρμάκων, τις ανατιμήσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

  • Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όντως έλλειψη κάποιων φαρμάκων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πχ η Γερμανία. Η έλλειψη αυτή είναι απόρροια της πανδημίας και της έξαρσης των ιώσεων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας όλων των χωρών. Ωστόσο, η ισχυρή φαρμακοβιομηχανία της χώρας μας, έχει συνδράμει στο να μην αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, αφού η έλλειψη παρατηρείται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία. Επιπλέον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα από άλλες χώρες, αφού η ισχυρή εγχώρια παραγωγή, μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις συνέπειες και άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση του προβλήματος. Οι συνεχείς έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακοβιοχημανίες, αλλά και στον όγκο των εξαγωγών, έχουν συνδράμει τα μέγιστα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά. Κατανοώ την αγωνία των συμπολιτών μας, αλλά, όπως έχει τονίσει και ο Υπουργός Υγείας, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αφού η τροφοδοσία στην ελληνική αγορά είναι διασφαλισμένη. Άλλωστε, υπάρχει συνεχής ενημέρωση και από τον ΕΟΦ, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες με ποια φάρμακα μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιο που δεν βρίσκουν, προκειμένου να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την ίδια ασφάλεια, ενώ ανάλογη ενημέρωση θα έχουν τα φαρμακεία και οι γιατροί.

  • Με το νέο έτος έκαναν την εμφάνισή τους νέες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Μήπως τελικά οι συνεχιζόμενες αυξήσεις οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι αντέχει και θα συνεχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο. Επίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προβεί σε στήριξη των πιο αδύναμων, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ένα από τα πιο δραστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, είναι η κάλυψη ποσοστού 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων από το κράτος, από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες.

Αναφορικά με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που κάνετε λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους, ώστε να καταστείλει περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Είναι πολύ λίγα τα φαινόμενα αυτά και έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα. Περαιτέρω, κάθε εβδομάδα, γίνονται έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ώστε να διαπιστώνεται η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα έχει εκμεταλλευτεί κάθε δυνατό πόρο εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων ή και συνδυασμένων με ιδιωτικά κεφάλαια σε συμπράξεις.

Είναι προφανές ότι καθετί που θεσμοθετείται ή κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται, γίνεται με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αποφέρει σημαντικούς καρπούς για την Ελλάδα και για κάθε πολίτη.

  • Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία συμπίπτουν χρονικά. Πιστεύετέ ότι η εξέλιξη αυτή θα αποφορτίσει την ένταση που επικρατεί στις δυο χώρες και θα ηρεμήσει την προκλητική τακτική των Τούρκων;

Παρά την έντονη φημολογία του τουρκικού Τύπου, ο οποίος παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στις τουρκικές εκλογές, η αλήθεια είναι πως προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση των εσωτερικών μας θεμάτων, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυσή τους και η συνεχής στήριξη της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών. Η χώρα μας ενδιαφέρεται για τη διμερή ανάπτυξη του διαλόγου, ως του μοναδικού και πιο αξιόπιστου εργαλείου, που μπορεί να φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά. Προφανώς, στη γείτονα Τουρκία, δεν αρέσει καθόλου η συνεχής και αδιάλειπτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεκινήσει μία προκλητική ρητορική εδώ και πολλούς μήνες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εξισορροπήσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, στρέφοντας το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ ότι, τους επόμενους μήνες και, ειδικά, όσο θα πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές, η ένταση που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα, γιατί είναι η μοναδική επικοινωνιακή σανίδα σωτηρίας του, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να διασφαλίσει την επικράτησή του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς ποτέ άλλοτε η χώρα μας δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση αμυντικά, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

  • Η έκρηξη κορωνοϊού με δραματική κατάσταση στη Σανγκάη προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη. Θα πρέπει να δοθούν επιπρόσθετα μέτρα;

Είναι πράγματι ανησυχητικές οι νέες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στην Κίνα και, να είστε σίγουροι, ότι τις παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Μέχρι τώρα, ο ιός έχει μια σταθερή πορεία στη χώρα μας, χωρίς φυσικά να επαναπαύεται κανείς, με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, να μεριμνούν για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να προστατευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως γνωρίζετε, είχα μια δύσκολη περιπέτεια εξαιτίας της νόσησής μου από τον Covid 19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την εισαγωγή μου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ στα τέλη της περσινής χρονιάς. Αυτή μου η εμπειρία με έχει ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο έντονα, καθώς αντιλήφθηκα με τον πιο δύσκολο τρόπο, κάτι που θεωρούμε πάντα δεδομένο. Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της είναι ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας.

Κυριακάτικη Kontra