Φίλιππος Φόρτωμας στην Κυριακάτικη Kontra News: «Η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα»

Συνέντευξη του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra News και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου.

Ποια τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης  που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ;

Η χρονική συγκυρία της κατάθεσης της πρότασης μομφής νομίζω θα πρέπει να μας λέει πολλά τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τα κίνητρά της. Το ΠΑΣΟΚ και όσες κοινοβουλευτικές ομάδες και βουλευτές συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ανέλαβαν και στήριξαν την εν λόγω πρωτοβουλία έναν και πλέον χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς στο μεταξύ να έχουν ανακύψει νέα στοιχεία που να δικαιολογούν αυτήν την όψιμη ανάγκη τους να αμφισβητήσουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Το μόνο γεγονός που προηγήθηκε την κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας είναι η δημοσίευση ενός άρθρου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Ενός άρθρου που δεν κάνει καμία νέα αποκάλυψη, αλλά απλώς επαναλαμβάνει πράγματα γνωστά ήδη από τις πρώτες ημέρες δημοσίευσης των ηχητικών ντοκουμέντων. Ηχητικών ντοκουμέντων που σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την ευθύνη του μοιραίου σταθμάρχη. Ευθύνη που την έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο σταθμάρχης. Εξάλλου αυτό που είναι κρίσιμο είναι το γεγονός ότι ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας δεν υφίσταται, αφού το σύνολο των συνομιλιών, όπως άλλωστε παραδέχονται και οι συντάκτες αυτού του δημοσιεύματος, έχουν παραδοθεί ακέραιες στη δικαιοσύνη.Εμμένει όμως η αντιπολίτευση στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε δήθεν χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τον Κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι ένα πειστικό αφήγημα, αν δεν είχε μεσολαβήσει ένα κρίσιμο γεγονός, το οποίο παραλείπει να μας αναφέρει η αντιπολίτευση. Το κρίσιμο αυτό γεγονός είναι ότι το μεσημέρι της ημέρας κατά την οποία δημοσιοποιήθηκαν οι συνομιλίες,  ο σταθμάρχης είχε ήδη ομολογήσει. Και αυτό είναι κάτι γνωστό σε όλη την κοινωνία.Συνεπώς το μόνο συμπέρασμα που μένει από αυτήν την πρόταση δυσπιστίας είναι ότι η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτό θα ήταν αναμενόμενο και αποδεκτό στο πλαίσιο των κανόνων της πολιτικής αρένας, αλλά δυστυχώς εν προκειμένω, όλο αυτό γίνεται μέσω μίας κατάφωρης προσπάθεια εργαλειοποίησης του πόνου των ανθρώπων που έχασαν τους οικείους τους. Και αυτό, λυπάμαι, αλλά δεν είναι αποδεκτό.


Πώς κρίνετε τους χαρακτηρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για σόου και κοκορομαχίες σχετικά με την πρόταση μομφής και τη συζήτηση;

Είναι προφανές ότι ο κ. Κασσελάκης με την φράση του αυτή για ακόμα μία φορά -σε ένα τραμπικό κρεσέντο, από αυτά που μας έχει συνηθίσει- προσβάλλει θεσμούς και θεμέλια του πολιτεύματος και της δημοκρατίας μας, όπως ο κοινοβουλευτισμός και οι διαδικασίες του. Αυτό θα ήταν κάτι σύνηθες, αν με την συγκεκριμένη φράση δεν προσέβαλε και τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι προφανώς θεωρεί ότι συμμετέχουν σε μία ανούσια κοκορομαχία. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Κασσελάκης τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τόση αξία αποδίδει στο έργο των βουλευτών του κόμματός του. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει καθώς ο ίδιος πλειστάκις αναφέρεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον λαό και συνεπώς ως άλλος μονάρχης δεν αναγνωρίζει θεσμούς, κόμματα, κομματικές διαδικασίες και διαδικασίες γενικώς. Σε κάθε περίπτωση η φράση του αυτή δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει και την απόγνωσή του για την συνολική αδυναμία του κόμματός του να αυξήσει τα ποσοστά του.


Πιστεύετε ότι το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση θα προκαλέσει πτώση στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερή και αταλάντευτη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει την Χώρα μέχρι το 2027 και αυτό είναι μία ισχυρή εντολή την οποία έλαβε από τον λαό μόλις 9 μήνες πριν. Οι Ευρωεκλογές είναι μία απολύτως διακριτή διαδικασία άλλου θεσμικού και πολιτικού πλαισίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Ευρωεκλογές αποτελούν παραδοσιακά ένα πεδίο στο οποίο οι πολίτες επιλέγουν να πορευθούν με την λεγόμενη «χαλαρή ψήφο», ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι δεν διακυβεύεται από την ψήφο τους η διακυβέρνηση της χώρας. Όταν οι πολίτες ήξεραν ότι από την ψήφο τους διακυβέυεται η διακυβέρνηση της Χώρας ήξεραν πολύ καλά τι θα ψηφίσουν και μάλιστα το έκαναν κατά τρόπο εμφατικό και μη αμφισβητήσιμο. Τα αποτελέσματα κάθε εκλογικής διαδικασίας είναι απολύτως σεβαστά από την Νέα Δημοκρατία και αυτό θα πράξουμε και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όποια και εάν είναι αυτά, αν και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει ισχυρή και πλειοψηφούσα.


Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν βγάζουν ούτε το μήνα γιατί το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει καθημερινή και σκληρή μάχη με την εισαγόμενη ακρίβεια. Έχει σχεδιάσει, θεσμοθετήσει και υλοποιήσει πάρα πολλά και σε μεγάλο βαθμό πρωτότυπα μέτρα, όπως «το καλάθι του νοικοκυριού» και η «μόνιμη μείωση τιμής», τα οποία τίθενται σε εφαρμογή με στόχο την πάταξη του φαινομένου της ακρίβειας, την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, τον έλεγχο και την εποπτεία των παραγόντων της αγοράς και την επιβολή κυρώσεων. Για πρώτη φορά επιβάλλονται πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες για φαινόμενα αισχροκέρδειας.