Συνέντευξη στην Political: «Η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται πρωτόγνωρες κρίσεις έχει αποδειχθεί»

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, μίλησε στην «Political» για τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων μετά την ανακοίνωση μέτρων από τον πρωθυπουργό, τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και τους στόχους για την περιφέρεια που εκλέγεται.

Η κυβέρνηση πέρασε δύσκολες στιγμές και με τις φωτιές και με τις πλημμύρες. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να διαχειριστεί κρίσεις. Πιστεύετε ότι τα κατάφερε; 

Η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται πρωτόγνωρες, εξωγενείς και διεθνείς κρίσεις έχει αποδειχθεί ήδη από την προηγούμενη τετραετία, με τον κορoνοϊό, το Μεταναστευτικό αλλά και την κρίση ακρίβειας ως απότοκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θυμίζω ότι ο όγκος του νερού που έπεσε στην Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρος. Αν ως διαχείριση εννοούμε το να είχε αποτραπεί το φαινόμενο αυτό, η απάντηση είναι προφανώς όχι. Πέραν αυτού, η έκταση του φαινομένου ήταν τέτοιας τάξεως που είναι αμφίβολο αν το οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να αντέξει. Συνεπώς το ερώτημα της διαχείρισης της κρίσης ανακύπτει ως προς το πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τη δραματική κατάσταση που προκλήθηκε. Ως προς αυτό, οι προτεραιότητες που έθεσε άμεσα η κυβέρνηση και υλοποιήθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό ήταν ο απεγκλωβισμός πολιτών που βρίσκονται στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, η άμεση βοήθεια σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και η έναρξη διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων. Αυτά όλα μαζί με το σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας, έλαβαν χώρα άμεσα.

Ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί τα 14 μέτρα πρώτης αρωγής για την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία και καταβλήθηκαν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ αυτόματαστους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 4.500 κατοίκων (6.600 ευρώ της πρώτης αρωγής)πλημμυρισμένων χωριών, με διαδικασίες-εξπρές, χωρίς καν να υποβάλλουν αιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ως Πολιτεία ώστε στο μέλλον να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό, την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και την εισήγηση μόνιμων λύσεων στην άρδευση. Ομοίως και στην περίπτωση του Έβρου, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση άμεσα και με αποτελεσματικότητα, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου οι επόμενες πυρκαγιές να μας βρουν πιο προετοιμασμένους, όπως η πρόσληψη 1500 πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων.

O πρωθυπουργός με ένα πακέτο μέτρων επιχειρεί να ενισχύσει αρκετές κοινωνικές ομάδες, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε δράση σε όλα τα επίπεδα. Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι ήταν οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη; 

Το κρίσιμο στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι η στόχευση σε πολλές κοινωνικές ομάδες, αλλά η στόχευση σε ομάδες που έχουν ανάγκη την στήριξη της κοινωνίας, δηλαδή σε ευάλωτες ομάδες. Οι βασικές στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η αύξηση του εθνικού πλούτου και η δίκαιη κατανομή του με άνοδο των εισοδημάτων και στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών. Εξ αυτών θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαιτέρως στο «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, ένα μέτρο που αγγίζει το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας.

Από την κρίση στα ελληνοτουρκικά πήγαμε σε μία περίοδο εξομάλυνσης με νέες επαφές της χώρας μας με τη γείτονα. Θεωρείτε πως βαδίζουμε σε ένα καλύτερο μονοπάτι και ότι μπορούμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ; 

«Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας παραμένουν. Ωστόσο, η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει επιτευχθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σίγουρα μία θετική εξέλιξη, η οποία είναι σε θέσηνα ευνοήσει ένα κλίμα διαλόγου, στο οποίο έχει περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες να επιλυθείη κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ποια είναι η προτεραιότητά σας για τις Κυκλάδες κατά την νέα τετραετία;

«Οι Κυκλάδες είναι ένας νομός που λόγω της νησιωτικότητάς του, αντιμετωπίζει προκλήσεις που δεν αντιμετωπίζουν λοιπές περιοχές της χώρας. Έτσι λοιπόν, ζητήματα που άλλες περιφέρειες είναι σε θέση να τα επιλύσουν ευκολότερα, στις Κυκλάδες η απάντηση δεν είναι πάντα τόσο εύκολη. Τα σχολεία και τα κέντρα υγείας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η έλλειψη οδικής διασύνδεσης περιορίζει τη χρησιμότητα της κάθε δομής αποκλειστικά στα όρια του εκάστοτε νησιού. Αυτά όμως είναιτα διαχρονικά προβλήματα των Κυκλάδων. Πέραν αυτών, οι Κυκλάδες, όπως και όλες οι περιφέρειες της χώρας, έρχονται πλέον δραματικά αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, ζητήματα όπως η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι από αυτά που στη νέα τετραετία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση ως κυβέρνηση, στόχευση την οποία θα επιδιώξω και με τις δικές μου δυνάμεις ως βουλευτής».

Political