Κοινή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τη λειψυδρία στις νησιωτικές περιοχές

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα κατατέθηκε στη Βουλή κοινή ερώτηση βουλευτών αναφορικά με το θέμα της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν και οι βουλευτές κ.κ. Εμμανουήλ Κόνσολας (Δωδεκανήσων),  Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (Χανίων), Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης (Χίου), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου) και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης (Δωδεκανήσων).

Οι βουλευτές με την ερώτησή τους ανέδειξαν το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές, το οποίο αναμένεται να επιταθεί ενόψει της τουριστικής περιόδου. Ειδικότερα επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που οφείλεται σε πλήθος αιτιών, όπως οι λιγότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών μετά το 2019, οι ακραίες μετεωρολογικές μεταβολές, η έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου για κάθε νησί, η ραγδαία αύξηση του τουρισμού και η διαχρονική έλλειψη απαραίτητων υποδομών.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους τόνισαν ότι απαιτείται ένα ολιστικό στρατηγικό, διαχειριστικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της λειψυδρίας με ορίζοντα και βλέμμα στο μέλλον δεδομένου ότι τα νησιά αποτελούν πηγή πολιτιστικού, οικονομικού αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου.

Οι υπογράφοντες την ερώτηση βουλευτές ζήτησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να τους παρέχουν τη σχετική ενημέρωση, μεταξύ άλλων ως προς το τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης και ανάπτυξης του υδατικού δυναμικού (υπόγειων, πηγαίων και επιφανειακών νερών), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη και χωρίς αρνητικές συνέπειες εκμετάλλευση των υδατικών πόρων καθώς και ποιες πολιτικές έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και «υδρο-ηθικής».

Ερώτηση στη Βουλή, λειψυδρία