«Να εφαρμοστεί η διευκρινιστική Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας στον τομέα Τουρισμού και Επισιτισμού»

Την ανάγκη εφαρμογής της υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τη δυνατότητα επιμερισμού του χρόνου εργασίας στα Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι  πολλά Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ιδίως των νησιωτικών περιοχών, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, οι εργαζόμενοι δύνανται, με αίτησή τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, να ζητήσουν τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους.

Ο κ. Φόρτωμας επέστησε την προσοχή του Υπουργού, καθώς, παρά την θερμή υποδοχή αυτής της Εγκυκλίου, μέχρι και σήμερα δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δηλώσουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τον επιμερισμό των ωρών εργασίας τους, με αποτέλεσμα να έχει  δημιουργηθεί σύγχιση στα Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ιδίως στις άκρως τουριστικές περιοχές, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής της διευκρινιστικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Επισιτισμού και του Τουρισμού να επιμερίσουν τις ώρες εργασίας τους. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει η ηγεσια του Υπουργείου να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα αμοιβής και ωρών εργασίας του προσωπικού των Επισιτιστικών και Τουριστικών καταστημάτων.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης;

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Εφαρμογή της υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκυκλίου

Κατά την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, πολλά Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ιδίως των νησιωτικών περιοχών, αντιμετώπισαν έντονο πρόβλημα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για τον λόγο αυτό, στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, η οποία διευκρίνιζε την από 24.05.2021 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», συνεπεία της κήρυξης αυτής ως γενικώς υποχρεωτικής. 

Σύμφωνα με την εν λόγω Εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι δύνανται, με αίτησή τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, να ζητήσουν τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Την Εγκύκλιο αυτή αποδέχθηκαν με ανακούφιση τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι εργαζόμενοι, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο.

Παρά το γεγονός όμως ότι δεκάδες εργαζόμενοι έσπευσαν να δηλώσουν τον επιμερισμό των ωρών εργασίας τους, δυνάμει της εν λόγω διευκρινιστικής Εγκυκλίου, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει η επιλογή των έξι (6) ημερών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να υφίσταται σύγχυση και οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Κατόπιν αυτών και γνωρίζοντας την ευαισθησία στα εργασία θέματα και στις υφιστάμενες ανάγκες της αγοράς

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Επισιτισμού και του Τουρισμού να επιμερίσουν τις ώρες εργασίας τους;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα αμοιβής και ωρών εργασίας του προσωπικού των Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων;

Σύρος, 22 Ιουλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής