Ο Φίλιππος Φόρτωμας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”: «Αναγκαίο ένα αποτελεσματικό κράτος»

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια που η ελληνική κοινωνία και οικονομία υπέστησαν τις ιστορικές συνέπειες μιας κρίσης που ξεσκέπασε τα κενά και τις παραλείψεις ενός παρωχημένου παραγωγικού μοντέλου. Πρόσφατα γεγονότα έφεραν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια παραλείψεις και χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Για να υπάρξουν όμως ελπίδες ριζικών αλλαγών, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λύσεις που ενδεχομένως θεωρούνταν αποτελεσματικές, σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της παρούσας ιστορικής συγκυρίας με μια σειρά μεταρρυθμίσεων ανταποκρινόμενων στην περιπλοκότητα των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Ο ιδεολογικός αντίπαλος, κατά τη χρονική φάση που διατρέχουμε είναι οι επί δεκαετίες στρεβλές νοοτροπίες που έχουν αποκτήσει θεσμικό επικάλυμμα. Προφανώς όλες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους ήταν σκεπασμένες κάτω από τα διάφορα ιδεολογήματα που μας βασάνιζαν επί δεκαετίες – και εν πολλοίς εξακολουθούν να μας βασανίζουν. Ακόμα και η αντιπολίτευση, που συχνά κομματικοποιεί ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα, θα έπρεπε να βοηθάει με προτάσεις λύσεων για τα κακώς κείμενα, που συνήθως έχουν βαθύ παρελθόν.

Το μέλλον δε μπορεί να είναι η συνέχιση του παρελθόντος. Η λύση είναι να ματώσουμε και να συγκρουστούμε με στρεβλές νοοτροπίες και κυκλώματα. Άλλωστε οι κοινωνίες παρακμάζουν όταν χάνουν τη δύναμη για επανεκκίνηση και δημιουργία. Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός απαιτεί ρήξεις στα στεγανά και τα ταμπού της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, από την ευθυνοφοβία και την αδράνεια δημοσίων λειτουργών μέχρι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Αποτελεί υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και χρέος της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες.

Πότε θα υπάρξει μια ομόθυμη βούληση του εγχώριου πολιτικού μας συστήματος για επίλυση των κοινώς παραδεδεγμένων προβλημάτων; Τον πολίτη τον ενδιαφέρει το μοντέλο διακυβέρνησης να είναι αποτελεσματικό.

Στόχος πρέπει να είναι να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα και να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Η απόδοση ευθυνών είναι ένας μόνο κρίκος, η εξεύρεση δομικών λύσεων σε διαχρονικές στρεβλώσεις όμως και η εφαρμογή νέων μοντέλων είναι η πεμπτουσία του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού. Η ανάγκη για προσήλωση στον σχεδιασμό μορφών πολιτικής υπέρβασης και η ανυποχώρητη εφαρμογή τους είναι απαραίτητες παρά ποτέ. Η συνεπής, ανυποχώρητη και με επιμονή εφαρμογή τους συνεπάγεται ενδεχομένως πολιτικό κόστος. Το οποίο δεν θα πρέπει να ανασχέσει τις δυνάμεις του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, που ήδη έχουν τεθεί σε τροχιά.

Τα Νέα