Ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Κυριακάτικη “Kontra News”

O βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, παραχώρησε συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα “Kontra News”, μιλώντας για σημαντικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η ακρίβεια και οι έλεγχοι στην αγορά.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Είστε προβληματισμένος από τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών σχετικά με τις εξαγγελθείσες αλλαγές στην φορολόγησή τους;

Είναι γνωστό ότι σοβαρές μεταρρυθμίσεις χωρίς αντιδράσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Οι αντιδράσεις είναι απόδειξη του ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει μία δομική αλλαγή σε ένα αδιατάρακτο επί δεκαετίεςstatusquo, που συνθλίβει καθημερινά τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές  δυνατότητες τις χώρας μας. Η φοροδιαφυγή δεν είναι ένα ακόμα πρόβλημα προς επίλυση. Είναι μία συνθήκη που κρατάει την χώρα μας πίσω. Η Κυβέρνηση λαμβάνει την γενναία απόφαση να θέσει ένα ιστορικό τέλος σε αυτό. Οι εξαγγελθείσες αλλαγές εκκινούν από μία απλή λογική: δεν γίνεται να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να δηλώνεις λιγότερα από τον εργαζόμενό σου. Στο εξαιρετικά απλό αυτό επιχείρημα δεν υπάρχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα. Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση έχει ήδη εξηγήσει ότι ειδικές συνθήκες που πράγματι δεν επέτρεψαν σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία να έχει αυτά τα εισοδήματα, θα λαμβάνονται αυτονοήτως υπόψη. Συνεπώς δεν πρόκειται για ένα άδικο οριζόντιο μέτρο, αλλά για μια παρέμβαση που λαμβάνει υπόψη ειδικές συνθήκες που μπορεί να μην επιτρέψουν σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν τα ελάχιστα αυτά εισοδήματα που αντιστοιχούν στα εισοδήματα ενός εργαζόμενου.

Η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν κύμα προσφύγων από την Γάζα;

Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή ΑνθρωπιστικήΔιάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας ως χώρας της περιοχής να συμβάλλει της προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με της εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης της τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι σε κάθε περίπτωση επιχειρησιακά πολύ σύνθετο. 

Πως βλέπετε εσείς να εξελίσσεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος και πως μπορει να τον επηρεάσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή;

Όπως γνωρίζετε, μετά από μία πάρα πολύ έντονη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι τελευταίοι μήνες θεωρούνται μήνες εντυπωσιακής νηνεμίας για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, παρατηρείται βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας μετά τους σεισμούς τον Φεβρουάριο του 2023, και περαιτέρω έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Ωστόσο το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά ρευστό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί ούτε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και ότι ακολουθεί ρητορική υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, συνεπώς αποκλίνει από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.. Η εν λόγω στάση της Τουρκίας θέτει πρωτίστως θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν αποτελεί ζήτημα αμιγώς ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποτέλεσμα του ότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη σε ισχυρές συμμαχίες.

Έχετε τη γνώμη ότι μετά τα πρόστιμα στις πολυεθνικές και τους νέους ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα;

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές δεν είναι το μόνο μέτρο που έχει λάβει η Κυβέρνηση κατά της ακρίβειας. Είναι ένα από το πλήθος των μέτρων που σχεδίασε, υλοποιεί και εφαρμόζει, τα οποία μέτρα ενεργούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κύματα ακρίβειας που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα από αυτά τα μέτρα: έχουν ήδη διενεργηθεί 19.557 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ από την αρχή του 2023 μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2023. Διαπιστώθηκαν 1.521 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 6.904.032 ευρώ. Στην πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουμε ήδη 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες, ενώ συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 52 εταιρείες. Εφαρμόζεται επίσης το μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το καλάθι της ελληνικής οικογένειας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει λάβει αυτό το καινοτόμο μέτρο.

Επίσης συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου για τη Θεσσαλία και τον Έβρο το Μarketpass, το οποίο υπενθυμίζω ότι στήριξε για 9 μήνες το εισόδημα – κυρίως των πιο αδύναμων νοικοκυριών – και απορρόφησε μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Τέλος και πολύ σημαντικό λειτουργεί η αναβαθμισμένη Πλατφόρμα e-katanalotis, μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και γρήγορα να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα κοντά στο σημείο που βρίσκονται, ενώ σε μία προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε εβδομαδιαία βάση τις λιανικές τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών.

Κυριακάτικη Kontra News