Ο Φίλιππος Φόρτωμας στο “Παρασκήνιο”: “Η ΝΔ για το καλό της χώρας μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη, παραχώρησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας – μεταξύ των άλλων – για το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών, το στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ, την προσωπική πολιτική του διαδρομή, τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα φοιτητικά χρόνια.

Βρισκόμαστε εν όψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, με πιθανές τις διπλές κάλπες και με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;

Οι εκλογές που έρχονται είναι διπλές, εξαιτίας της πολιτικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να διακινδυνέψει  την πολιτική σταθερότητα με το διαλυτικό πείραμα της απλής αναλογικής. Οι εκλογές αυτές στις παρούσες συνθήκες γίνονται πραγματικά πολιτικά σημαντικές. Γιατί η πολιτική επιλογή της κυβερνητικής και της προγραμματικής σύγκρισης, στη βάση του ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί και να καθοδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια, θα γίνει από την πρώτη κάλπη.  Στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, η επιλογή αυτή θα πρέπει απλά να επιβεβαιωθεί, με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και την επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει, εκτιμάτε πως θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάει σε επαναληπτικές κάλπες;

 Ας μην κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι για το καλό της χώρας μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες. Νομίζω όμως ότι η δυναμική μας, και δημοσκοπικά αν θέλετε, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μείνει στο τιμόνι της χώρας, είτε από την πρώτη, είτε από την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

 Η κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί αποτελεσματικά, γιατί αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της λαϊκής εντολής. Μετά τις δεύτερες εκλογές ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία- που σας επαναλαμβάνω πως δεν θεωρώ πως είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο- θα αναζητηθούν οι πιθανότητες πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει την πολιτική του βούληση για αξιοποίηση κυβερνητικών στελεχών και από το κέντρο και από την κεντροαριστερά, με αξιοκρατικά κριτήρια αποτελεσματικότητας. Όπως συμβαίνει και με την σημερινή κυβέρνηση, είναι ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος!

Ας περάσουμε στην προσωπική σας διαδρομή στην πολιτική. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Το εφαλτήριο για να ασχοληθώ με την πολιτική ήταν η αγάπη για τον τόπο μου, τις Κυκλάδες. Θυμάμαι πως από τα μαθητικά μου χρόνια ήθελα, μέσω της συμμετοχής στα κοινά, να προτείνω ιδέες και να δίνω λύσεις. Στο Γυμνάσιο, αλλά ακόμα περισσότερο στο Λύκειο, άρχισα σιγά-σιγά να συνειδητοποιώ την κλίση μου στην πολιτική, η οποία αποκρυσταλλώθηκε με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο και έκτοτε συμμετείχα ενεργά μέσω της φοιτητικής παράταξης και της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στα πολιτικά δρώμενα. Και φυσικά η  γνωριμία μου και η μετέπειτα συνεργασία με τον σημερινό Πρωθυπουργό συντέλεσε καθοριστικά στην απόφασή μου να μπω στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι έχει αλλάξει στην ζωή σας τα τελευταία 3.5 χρόνια που εκλεχτήκατε στην Βουλή;

Νιώθω ακόμα περισσότερο την αγάπη του κόσμου, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδρομής σας;

Κοιτάξτε, δεν θα σας πω για την πιο δύσκολη, γιατί οι δύσκολες στιγμές είναι πολλές στην πολιτική. Θα σας πω για την πιο ωραία  και δεν είναι μόνο μία είναι όλες αυτές οι φορές που δίνουμε λύσεις για τους νησιώτες μας και τους κάνουμε να νιώθουν ισότιμοι πολίτες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας!

Επι σειρά ετών υπήρξατε στενός συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε ξεχωρίσει;

Να πούμε αρχικά ότι ο Πρωθυπουργός αν και κατάγεται από την Κρήτη, διατηρεί σπίτι στην Τήνο απ’ όπου κατάγομαι. Αυτό τον κάνει λίγο πιο Κυκλαδίτη! Ήµουν συνεργάτης δέκα χρόνια του σηµερινού Πρωθυπουργού, οπότε είχα µια προσωπική σχέση και εκτίµηση. Παρατηρώντας τη διαύγεια της σκέψης του, την ψυχραιμία του σε κρίσιμες στιγμές, τη γήινη προσέγγιση στα δρώμενα, τον σεβασμός προς τους συνεργάτες του και ιδίως την αγάπη του για την προσφορά, δεν θα μπορούσα και εγώ παρά να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την πολιτική και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που ούτως ή άλλως αποτελούσε για εμένα προτεραιότητα. 

Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη από την συνεργασία σας;

Η αγάπη του για τον τόπο, την προσφορά και η προσήλωση στους στόχους του.

Από όσο γνωρίζω έχετε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και ιστορία. Υπάρχει κάποια ιστορική, πολιτική φυσιογνωμία στην Ελλάδα που την ξεχωρίζεται, που σας εμπνέει στην πορεία σας;

Στις μεταπτυχιακές μου σπουδές είχα τη χαρά να ασχοληθώ με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά συνάμα επίμαχα θέματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τον εμφύλιο πόλεμο και τη συγκρότηση και την πορεία του Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων το οποίο και ανέδειξε για πρώτη φορά νέους βουλευτές, μεταξύ αυτών και τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε  οραματιστής μεταρρυθμιστής και μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μας. Ρεαλιστής και λάτρης της πραγματικότητας, δεν στάθμισε το πολιτικό κόστος και προέτασσε πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Χάραξε μια δική του πορεία εντός της Κεντροδεξιάς και προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην αλήθεια. Τα διδάγματα και η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς και σε εμένα προσωπικά είναι σπουδαία. Αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μελετήσω το αρχείο του. 

Στα φοιτητικά σας χρόνια κάνατε κάποιες δουλειές για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην;

Βεβαίως, ως φοιτητής και παιδί τρίτεκνης οικογένειας, έκανα πάντα μια δουλειά για να εξασφαλίζω τα προς το ζην μου. Ήθελα από νωρίς να είμαι ανεξάρτητος και να μην επιβαρύνω την οικογένειά μου οπότε μπήκα στον στίβο της εργασίας από μικρός δουλεύοντας στον χώρο της εστίασης και όχι μόνο, περίοδος που μου δίδαξε πολλά! Οι όποιες δυσκολίες μάς κάνουν καλύτερους ανθρώπους και περισσότερο ευπροσάρμοστους.

Ηλικιακά, είστε από τους πιο νέους βουλευτές. Οι συνομήλικοι σας, πως αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς και γενικότερα την πολιτική σήμερα;

 Εκλέχθηκα βουλευτής Κυκλάδων σε ηλικία 38 χρονών, εκφράζοντας πολιτικά  την γενιά μου. Μια γενιά που δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η γενιά μας άντεξε και αντέχει να μη παρασύρεται από τα δημαγωγικά κελεύσματα του λαϊκισμού, που την κράτησαν σε παρατεταμένη ομηρία για πέντε σχεδόν χρόνια. Σήμερα προσπαθεί μέσα στη συνθήκη των παράλληλων κρίσεων, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προκόψει. Υπάρχει σίγουρα και καχυποψία για την πολιτική και η αποστροφή για τους πολιτικούς, ειδικά έπειτα από την τοξικότητα, το έλλειμμα αξιοπιστίας και τελικά τις διαψεύσεις που προκάλεσε η προηγούμενη φάση του κυβερνώντος λαϊκισμού. Η ανάκτηση της πολιτικής εμπιστοσύνης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και η ευθύνη αφορά  τους πολιτικούς. Και είναι πολύ ευχάριστο πως αυτά τα τέσσερα χρόνια η συνέπεια, η συνέχεια και το αποτύπωμα των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών είναι θετικό και αρχίζει σιγά σιγά να επανέρχεται η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και την πολιτική.

Αλήθεια, ένας βουλευτής έχει ελεύθερο χρόνο; Αν ναι, στον ελεύθερο χρόνο σας με τι ασχολείστε; Έχετε κάποιο αγαπημένο χόμπι;

 Ως νησιώτης βουλευτής καταλαβαίνετε πως το κολύμπι είναι όχι μόνο το χόμπυ μου αλλά και μια καθημερινή μου συνήθεια και αυτό πολύ νωρίς το πρωί και με κάθε ευκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι νησιώτες μας;

Κάθε νησί μικρό ή μεγάλο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τα δικά του προβλήματα προς επίλυση. Για παράδειγμα στη Σύρο είναι καίριο το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Νεώριου, ενώ στη Σαντορίνη είναι έντονη η συζήτηση για τις υποδομές. Στην Ίο και στη Σίκινο για παράδειγμα γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα ζητήματα ύδρευσης. Παρόλα αυτά, είναι κοινός τόπος η ανάγκη να λυθεί το ζήτημα των αεροδιακομιδών, της τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας όλο το έτος αλλά και μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ποιες παρεμβάσεις σας θεωρείτε τις πλέον σημαντικές, σε αυτά τα 3.5 χρόνια που εκπροσωπείται τις Κυκλάδες στο Κοινοβούλιο;

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου έχω ταχθεί να υπηρετήσω τους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στους τρόπους αντιμετώπισης των ποικίλων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη νησιωτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχω διστάσει, δεν έχω σταματήσει να αναδεικνύω τη νησιωτική διάσταση σε όλα τα ζητήματα που συζητούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και να προωθώ θέματα με σημαντικό ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες, πιστός στο χρέος μου και συνεπής πάντοτε απέναντι στους Κυκλαδίτες.

Νιώθω περηφάνια και τιμή που εκπροσωπώ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Πολύ συνοπτικά σας λέω, ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, αναπτύσσοντας παράλληλα καινότομες δραστηριότητες στην αγροτοκτηνοτροφία. Χρειάζονται γενναία βήματα στις υποδομές και στις διάφορες υπηρεσίες με προεξάρχουσα την υγεία (μέσα από τη στελέχωση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας), ακολούθως την παιδεία, κι όλα τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των σχολείων.

Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω την προώθηση της ψηφιοποίησης (ψηφιακή νησιωτικότητα). Ως Βουλευτής Κυκλάδων δεν κουράζομαι μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή (είτε στις επιτροπές που μετέχω, είτε στην ολομέλεια) να αναδεικνύω τις ειδικές απαιτήσεις που έχουν οι Κυκλάδες λόγω της νησιωτικότητας.

Αν δεν κάνω λάθος κατάγεστε από το «ιερό» νησί των Κυκλάδων, την Τήνο. Πιστεύεται στο Θεό; Ποια στιγμή στη ζωή σας επικαλεστήκατε την βοήθεια Του;

Πιστεύω στον Θεό βαθιά! Η πίστη, όμως  είναι μια υπόθεση προσωπική αλλά το Θεό τον συναντάμε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας καθημερινά.  Η πιο έντονη ανάμνηση ήταν την ημέρα πριν τη διασωλήνωση μου από τον κορωνοϊό,  είπα «Θεέ μου βοήθησέ με» και έκανα το σταυρό μου! Αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ!

Παρασκήνιο