“Περήφανος που εκπροσωπώ αυτόν τον ευλογημένο τόπο” – Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στο political.gr

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στο political.gr στη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη παραχώρησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας για τη φετινή εξαιρετική τουριστική περίοδο στα νησιά του νομού και για το πλάνο της κυβέρνησης που αφορά την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Φόρτωμας σε μια προσωπική εξομολόγηση μίλησε για τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκε με τα κοινά και την πολιτική, για τα φοιτητικά του χρόνια, για τη μεγάλη του αγάπη στην προσωπικότητα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και για τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει ως νέος Βουλευτής των Κυκλάδων, δηλώνοντας περήφανος που εκπροσωπεί μέσω του Κοινοβουλίου αυτόν τον ευλογημένο νησιωτικό τόπο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του τουρισμού μας. Οδεύοντας σιγά σιγά προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, πως κινήθηκε ο τουρισμός φέτος;

Φέτος ο τουρισμός κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα των αφίξεων. Οι Κυκλάδες βούλιαξαν κυριολεκτικά από κόσμο και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι αποτελούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιρετικές επιδόσεις είχαν και τα μικρά μας νησιά, όχι μόνο η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η σημαντική εμπειρία του 2020, σε συνδυασμό με την μεγάλη επιθυμία για διακοπές, εκτίναξαν τις αφίξεις του φετινού καλοκαιριού. Ήταν μια μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, αν και η αρχή της σεζόν ήταν δύσκολη, όσο περνούσε όμως ο καιρός τα νούμερα αυξήθηκαν και καταλήγουμε σήμερα, να μιλάμε για μια επιτυχία. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εξίσου σημαντικούς μήνες. 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης; Τι πρέπει να γίνει ώστε του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα για τους επαγγελματίες του τουρισμού;

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στάθηκε δίπλα στους επαγγελματίες του τουρισμού, στηρίζοντάς τους οικονομικά. Και εκείνοι με τη σειρά τους εκπαιδεύτηκαν στα πρωτόκολλα και έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, οι οποίες ήταν αδιαμφισβήτητα πρωτόγνωρες και δύσκολες για όλους. Στα δύσκολα λοιπόν, η Κυβέρνηση ήταν και θα παραμείνει δίπλα στην αγορά του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην εθνική οικονομία. 

Για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, υπάρχει σχέδιο;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα την σημασία του νησιωτικού χώρου. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες  του Υπουργείου Ναυτιλίας έφεραν μεταρρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των νησιωτικών περιοχών. Το Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας» πρόκειται να χρηματοδοτήσουν λιμενικές υποδομές αξίας 1 δις., θαλάσσιες ενδομεταφορές, έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, έργα διαχείρισης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, θέτοντας στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Τόσα χρόνια η νησιωτικότητα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως μια γεωγραφική έννοια. Σήμερα, η κυβέρνησή μας αναδεικνύει για πρώτη φορά την πραγματική διάσταση του όρου νησιωτικότητα, η οποία έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο.

Δεδομένου ότι δεν κατάγεστε από «πολιτικό τζάκι», ποιο ήταν το εφαλτήριο για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η αγάπη για τον τόπο μου, για την Τήνο και τις Κυκλάδες. Θυμάμαι πως από τα μαθητικά μου χρόνια ήθελα, μέσω της συμμετοχής στα κοινά, να προτείνω ιδέες και  να δίνω λύσεις. Στο Γυμνάσιο, αλλά ακόμα περισσότερο στο Λύκειο, άρχισα σιγά σιγά να συνειδητοποιώ την κλίση μου στην πολιτική, η οποία αποκρυσταλλώθηκε με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο και έκτοτε συμμετείχα ενεργά μέσω της φοιτητικής παράταξης και της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στα πολιτικά δρώμενα.

Καταλυτικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε το γεγονός της γνωριμίας και στενής συνεργασίας με τον σημερινό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από την αφετηρία της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Παρατηρώντας την αγάπη του για την πολιτική και την προσφορά, δεν θα μπορούσα παρά να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την πολιτική που, ούτως ή άλλως, αποτελούσε για εμένα προτεραιότητα. Θα έλεγα ότι ο σπόρος βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τις σπουδές σας στην Ιστορία, ποιο ήταν το αντικείμενο της  διπλωματικής σας εργασίας;

Είχα τη χαρά να ασχοληθώ με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά συνάμα επίμαχα θέματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας (του 20ου αιώνα), τον εμφύλιο πόλεμο και τη συγκρότηση και πορείατου Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων. Το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων (Κ.Β.Φ.) δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1946 από τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Ήταν αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ Σ. Βενιζέλου και Θ. Σοφούλη για την κυριαρχία στο Κόμμα των Φιλελευθέρων που οδήγησε στη διάσπαση του 1946. Στις εκλογές του 1946 το Κ.Β.Φ. συμμετείχε στον εκλογικό συνασπισμό Εθνική Πολιτική Ένωσις (Ε.Π.Ε.) με τον οποίο έλαβε 31 έδρες. Μετά την επιστροφή του Σ. Βενιζέλου το 1947 στο Κόμμα των Φιλελευθέρων το Κ.Β.Φ. έπαψε να λειτουργεί. Μολονότι οι εκλογές του 1946 δεν ανανέωσαν το πολιτικό προσωπικό συνολικά, το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αφού ανέδειξε για πρώτη φορά νέους βουλευτές όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Αβέρωφ και Εμμανουήλ Κοθρής και έτσι πιστό στις αρχές του βενιζελισμού έφερε στο προσκήνιο νέες ιδέες και νέα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία  κυριάρχησαν στη δημόσια ζωή για χρόνια. Μέσα από τη διπλωματική μου αυτή εργασία είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω και να συζητήσω με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, που αποτέλεσαν αναμφίβολα σταθμό στην πολιτική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Γιατί επιλέξατε αυτό το πρόσωπο;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκε σε μια γενιά Ελλήνων που έζησε δια «πυρός και σιδήρου». Γνώρισε αδιανόητα και άγνωστα πράγματα για τη γενιά μας. Όχι μόνο έζησε όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα, αλλά πρωταγωνίστησε και στα περισσότερα από αυτά. Επέζησε από Παγκόσμιο Πόλεμο και Κατοχή, πέτυχε να μην περάσει Εμφύλιο η Κρήτη, βίωσε την εξορία, συγκρούστηκε με πολιτικούς φίλους και πέτυχε ειρήνη με πολιτικούς αντιπάλους. Ήταν καινοτόμος για την εποχή του και επαναστάτης, εάν θέλετε. Δεν συμβιβαζόταν και δεν επαναπαυόταν στο κουστούμι που φορούσε! Είχε δική του πολιτική άποψη, η οποία με την πάροδο των χρόνων δικαιώθηκε.

Με λίγα λόγια τι σημαίνει για εσάς το όνομα Κων. Μητσοτάκης;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι μια από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας. Ρεαλιστής και λάτρης της πραγματικότητας, δεν στάθμισε το πολιτικό κόστος και προέτασσε πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Χάραξε μια δική του πορεία εντός της κεντροδεξιάς και προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην αλήθεια. Τα διδάγματα και η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς, είναι σπουδαία. Αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μελετήσω το αρχείο του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε, αν μη τι άλλο, ο οραματιστής μεταρρυθμιστής και ο «Ψηλός» της Ιστορίας.

Ποια είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που άφησε;

Το να αποτιμήσει κανείς το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν είναι εύκολο. Αποτελούσε μέρος μιας γενιάς που πέρα από τα λάθη της, παρέδωσε μια Ελλάδα καλύτερη, πιο πλούσια, πιο ειρηνική, με περισσότερες ευκαιρίες. Ο ίδιος έζησε μια μυθιστορηματική ζωή. Είχε διατελέσει έφεδρος ανθυπολοχαγός με ενεργό συμμετοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στην αντίσταση στη Κρήτη όπου συνέβαλε αποφασιστικά στο να μη γίνει Εμφύλιος. Βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, πρωταγωνίστησε στη πολιτική ζωή της Ελλάδας για μισό σχεδόν αιώνα, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα και επηρεάζοντας μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Υπήρξε ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός και πάντοτε ένας συνετός πολιτικός που οραματίστηκε και έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση, επιδεικνύοντας μεγάλη ψυχραιμία σε κρίσιμες στιγμές. Υπήρξε βαθιά κοινοβουλευτικός, εκπρόσωπος του βενιζελισμού, φιλοευρωπαίος, φιλελεύθερος πολιτικός και πραγματιστής Πρωθυπουργός που προσπάθησε να βάλει την χώρα σε τάξη, διαβλέποντας μόνο αυτός τι θα συνέβαινε αρκετά χρόνια μετά.

Στα φοιτητικά σας χρόνια κάνατε κάποιες δουλειές για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην;

Βεβαίως, ως φοιτητής και παιδί τρίτεκνης οικογένειας, έκανα πάντα μια δουλειά για να εξασφαλίζω τα προς το ζην μου και να μην επιβαρύνω την οικογένεια μου. Είναι σημαντικό να «ψήνεσαι» από μικρός στη ζωή και να αντιλαμβάνεσαι πώς κερδίζονται τα χρήματα. Ήθελα πάντα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και με αυτόν τον τρόπο πορεύτηκα όλα τα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής αλλά και μετέπειτα· νιώθω ευτυχής, μπορώ να πω, που πέτυχα το όνειρο μου με τις δικές μου δυνάμεις. Οι όποιες δυσκολίες μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και περισσότερο ευπροσάρμοστους.

Τι έχει αλλάξει στην ζωή σας τα τελευταία δύο χρόνια που μπήκατε στην Βουλή;

Τα τελευταία δύο χρόνια κάνω αυτό που αγαπώ πραγματικά· ασχολούμαι σε βάθος με όλα τα θέματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων μας στα νησιά. Ξέρετε, όλοι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για τις Κυκλάδες: ήλιος, θάλασσα, καλό φαγητό. Ναι, οι Κυκλάδες είναι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν, προσπαθώ, στο μέτρο που μου αναλογεί, να λύνω τα θέματα των Κυκλάδων που επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους οι νησιώτες μας όλον το χρόνο. Οι άνθρωποι που χρόνια δεν είχαν ισότιμη πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες, σε αντίθεση με τους κάτοικους της ηπειρωτικής Ελλάδας που το θεωρούν δεδομένο. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου έχω ταχθεί να υπηρετήσω τους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στους τρόπους αντιμετώπισης των ποικίλων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη νησιωτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο δεν θα διστάσω, δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω και να προβάλλω τη νησιωτική διάσταση σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πιστός στο χρέος μου και συνεπής πάντοτε απέναντι στους Κυκλαδίτες. Νιώθω περηφάνια και τιμή που εκπροσωπώ αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Έχετε κάποιο χόμπυ; Στον ελεύθερο σας χρόνο με τι ασχολείστε; Κατ’ αρχήν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για εσάς;

Ελεύθερος χρόνος με την ευρεία έννοια δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά όταν υπάρχει προγραμματισμός, βρίσκεται ο χρόνος για άσκηση. Όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής και εφόσον μου το επιτρέπει η καθημερινότητα μου, ασχολούμαι με το κολύμπι. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις στιγμές για εσένα, καθώς γεμίζεις μπαταρίες και μετά νιώθεις ευεξία. Η κολύμβηση λοιπόν είναι το μέσο «διαφυγής», έστω και για κάποια λεπτά, από την απαιτητική καθημερινότητα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας νέος βουλευτής όπως εσείς; 

Να παραμείνει πιστός στις αρχές και στις αξίες του. Δουλεύω πολύ σκληρά και το κάνω με πολλή αγάπη και πάθος. Για εμένα δεν είναι προνόμιο αυτή η θέση, είναι ένα συμβόλαιο συνεχούς εργασίας και προσφοράς που έχω κάνει με τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες.

Βουλευτής Κυκλάδων