Συμμετοχή του Φίλιππου Φόρτωμα στην τηλεδιάσκεψη για το νέο Νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στην οποία έλαβε μέρος η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση για το νέο Νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο κ. Φόρτωμας έθεσε προς την Υπουργό ζητήματα που αφορούν τον τομέα Παιδείας των νησιών και την αναγκαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως:

Την πρόβλεψη νέων ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση των Κυκλάδων που θα σχετίζονται άμεσα με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του νομού όπως για παράδειγμα  ο Τουρισμός.

Την κατ’ εξαίρεση συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας στα μικρά νησιών των Κυκλάδων, τα οποία έχουν ελάχιστους (μονοψήφιο αριθμό) μαθητές, δεν παρατηρούνται κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο της πανδημίας είναι μηδενικό.

Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό τη συνέχιση του προγράμματος αξιολόγησης των μαθητών για όσο διάστημα διαρκέσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την αναπροσαρμογή και ενδεχόμενη μείωση της ύλης μαθημάτων και πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, εξαιτίας των αντικειμένων δυσκολιών που παρατηρούνται στη μαθησιακή διαδικασία.

Τη συνέχιση της ψυχολογικής στήριξης μαθητών και γονέων μέσω τηλεφωνικών γραμμών και ειδικών ψυχολόγων καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τη ανάληψη πρωτοβουλιών και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία του συστήματος τηλεκπαίδευσης WEBEX και την προστασία προσωπικών δεδομένων των μαθητών.


Η Υπουργός Παιδείας απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Φόρτωμα, τόνισε ότι υπάρχει ενιαία πολιτική για όλα τα σχολεία της χώρας, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την επιτροπή των Ειδικών Λοιμωξιολόγων και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εξαιρεθεί κάποια περιοχή ακόμη κι αν δεν έχει επιδημιολογικό φορτίο.

Σε σχέση με τη μείωση της ύλης, είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται σοβαρά· όσο για τα προβλήματα στο σύστημα Cisco Webex, είχαν γίνει δοκιμές και έλεγχοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίζουν να το παρακολουθούν καθημερινά για να αντιμετωπισθούν οι όποιες αρρυθμίες.

Αναφορικά με την πρόταση του Βουλευτή Κυκλάδων για εμπλουτισμό των ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με βάση τα τοπικά δεδομένα κάθε περιοχής, η Υπουργός τόνισε ότι το νέο Νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης», στοχεύει στην πρόβλεψη νέων ειδικοτήτων με βάση τις πραγματικές περιφερειακές ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Από τη δική της πλευρά, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι συνεχίζεται η στήριξη προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους μέσω ειδικών κι ότι επίκεινται επιπλέον προσλήψεις ψυχολόγων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η δύσκολη κατάσταση.

επαγγελματιή εκπαίδευση, Τηλεδιάσκεψη