Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

Συνέντευξη του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας.

Τι προσδοκάτε από την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ;

Κατ’ αρχήν είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που θα έχω από κοντά την ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαίους Έλληνες που κρατούν τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και τη μεταλαμπαδεύουν με πάθος και στη νέα μας γενιά! Η  διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων, των δεσμών και της συνεργασίας της μητροπολιτικής Ελλάδας με τον Ελληνισμό της ομογένειας είναι το συστατικό της επιτυχία εθνικής πορείας μας και της υπηρέτησης του εθνικού μας συμφέροντος. Αυτό επιζητά να ενισχύσει και η ελληνική Κυβέρνηση με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, η οποία δίνει τη δυνατότητα ανεξαιρέτως σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν κατοικούν στον κόσμο, να συμμετέχουν στην ανάδειξη των εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή. Έρχομαι λοιπόν αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας στις θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις των συλλόγων μας εδώ, για να τιμήσω τις προσπάθειες σας να κρατήσετε ανέπαφη την κληρονομιά μας, αλλά ταυτόχρονα για να σας μεταφέρω το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ουσιαστική συμμετοχή στην Ανώτατη δημοκρατική διαδικασία, αυτή της συμμετοχής στις εκλογές και κατ’ ουσίαν στη συνδιαμόρφωση του εθνικού μας μέλλοντος. Μια ιστορική απόφαση, μια ιστορική ευκαιρία για όλους μας! 

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και αυτούς που ζουν στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαφορά είναι ότι οι Έλληνες οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν μόνο με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα. Ενώ, όσοι ζουν στο εσωτερικό θα έχουν αυτή τη δυνατότητα να επιλέξουν, είτε με επιστολική ψήφο είτε στο εκλογικό τμήμα. Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ομογενών και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και με την κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους Έλληνες, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Διασπορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ποιους στόχους έχετε θέσει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της οποίας είστε ο νέος πρόεδρος;

Η πολυπληθής και γεμάτη ζωντάνια Ομογένειά μας συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Επιτροπή. Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού και των δεσμών του με την πατρίδα και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των δικτύων και δομών των Ομογενών μας.

Σκοπός της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής είναι η διατήρηση και προαγωγή των δεσμών των Ελλήνων απανταχού της γης με την μητροπολιτική Ελλάδα καθώς και η καταγραφή, ανάδειξη και προώθηση προς επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Σκοπός μας η αξιοποίηση της παρουσίας της Διασποράς για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με τα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας των Ομογενών μας και τέλος την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Πρόσφατα εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή θέμα για τα σχολεία Charter. Πείτε μας γι’ αυτό.

Πράγματι στην Επιτροπή μας είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε και να ακούσουμε μία ομάδα καθηγητών των Charter Schools, μεταξύ των οποίων και την κα Στέλλα Κοκόλη, εμβληματική προσωπικότητα για τον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής, της οποίας η παρουσία και προσφορά είναι πολύτιμη και αδιαμφισβήτητη. Νομίζω ότι ήταν μία εξαιρετικά γόνιμη και διαφωτιστική συνεδρίαση, καθώς ήταν η πρώτη φορά που το ζήτημα των charter schools της Αμερικής εισήχθη ως θέμα στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και στην Βουλή των Ελλήνων γενικότερα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία, τόσο εμείς ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταστούμε γνώστες του έργου και της προσφοράς των σχολείων αυτών στην μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική και την δημιουργία πρεσβευτών του Ελληνισμού όχι μόνο Ελλήνων, αλλά κυρίως μη Ελλήνων. Κυρίως όμως είχαμε την ευκαιρία και να καταγράψουμε έναν κατάλογο με ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καθηγητές των σχολείων αυτών. Έχουμε και έχω προσωπικά την φιλοδοξία να εργαστώ στην κατεύθυνση της προώθησης των ζητημάτων αυτών αρμοδίως προκειμένου να επιλυθούν.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι στη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα Parochial School στην περιοχή του Brooklyn όπου συνομίλησα με τους μαθητές, οι οποίοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία μοιράστηκαν μαζί μου τις σκέψεις τους και την αγάπη τους τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ελληνικό πολιτισμό.

Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες της Διασποράς απανταχού της Γης ποιο είναι; 

Αυτό που έχω να πω τόσο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων ως και ως απλός Βουλευτής, είναι πως όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού μας κυττάρου. Ελλάδα είμαστε όλοι μαζί! Είτε κατοικούμε στα χωρικά μας όρια, είτε βρισκόμαστε μίλια μακριά, όταν κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, δεν υπάρχουν σύνορα! Από πλευράς μου και δια του θεσμικού μου ρόλου θα ήθελα να δηλώσω πως στόχος μου είναι η διεύρυνση της αλληλεπίδρασης και συμμετοχής μέσω προτάσεων, διαλόγου και παρουσίας, όλων  των ελληνικών σωματείων της διασποράς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής! 

Εθνικός Κήρυξ