Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα Kontranews

Συνέντευξη στην εφημερίδα Kontranews παραχώρησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές, την εξωτερική πολιτική, την ακρίβεια και τις εξαγγελίες ενόψει ΔΕΘ.

Αναλυτικότερα:

  • Η μισή Ελλάδα καίγεται , έχει παραδοθεί στις φλόγες, γεγονός που αποκαλύπτει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και μιλάμε πάλι για συμφορά;

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και για τη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά με την απόλυτη προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης, το 112 και όλα τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σχέδια, την προστασία της περιουσίας, την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Αποτελεί και ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο εκτάσεων.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη το επιθυμητό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Άλλωστε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επί των θεμάτων αυτών, τα οποία και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά μέσα από  την ιδιότητά του παλαιότερα ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν ψύχραιμα. Χρειάζεται θαρραλέα πολιτική βούληση, μια περιβαλλοντική επανάσταση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δασοπροστασία είναι όπως η εθνική άμυνα. Πλέον τη δασική πολιτική πρέπει να την αντιμετωπίσουμε  μόνο ως εθνική υπόθεση. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όσες κρίσεις κλήθηκε να διαχειριστεί ότι μελετά τα αίτια των προβλημάτων και επιχειρεί να δώσει τις βέλτιστες δυνατές λύσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται φαινόμενα που πληγώνουν την χώρα. Αυτό θα πράξει και αυτήν την φορά.

  • Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου στο Ουκρανικό. Τι απαντάτε;

Οι διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία αποτελούν μια ακόμη θετική εξέλιξη για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η παρουσία του κ. Ζελένσκι έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που η Ουκρανία μάχεται για την ανακατάληψη χαμένων εδαφών και που η διεθνής κοινότητα αναζητά νέους δρόμους για τη μεταφορά του ουκρανικού σιταριού προς τον υπόλοιπο κόσμο μετά το ρωσικό εμπάργκο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφενός διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου προκαλεί ντόμινο αναταράξεων σε πολλά επίπεδα πέραν του γεωπολιτικού. Η  Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αθετήσε τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων.
Η εισβολή και κατοχή μιας χώρας από μίαν άλλη δεν σηκώνει υποσημειώσεις. Ιδία δε όταν οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουργούν διεθνείς επιπτώσεις που επηρεάζουν και την χώρα μας. Συνεπώς δεν υπάρχουν «πρόθυμοι και δεδομένοι σύμμαχοι» όπως επιτιμητικά επιχειρεί να ισχυριστεί η αντιπολίτευση, αλλά μόνο πρόθυμα και δεδομένα φερέφωνα του αφηγήματος μιας χώρας που εισέβαλε σε μία άλλη και προκαλεί με τις ενέργειές της διαρκείς παγκόσμιες κρίσεις που επηρεάζουν άμεσα απλούς πολίτες σε όλον τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, η άτυπη βαλκανική σύνοδος στην Αθήνα και οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ουκρανία αποτελούν μια θετική εξέλιξη για την ελληνική εξωτερική πολιτική και η πατρίδας μας βρίσκεται πλέον ξανά στο προσκήνιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή.

  • Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται το Σεπτέμβριο σε σιτηρά, λάδι ,αλεύρι και ενοίκια. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Η Κυβέρνηση σε όσες κρίσεις κλήθηκε να διαχειριστεί καθ’ όλα αυτά τα 4 χρόνια, απέδειξε ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κάθε κρίσης, την ώρα που αυτή λαμβάνει χώρα, ενώ παράλληλα μελετά τα αίτια και διαμορφώνει λύσεις για την δομική και συστημική αντιμετώπιση των προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή τους στο μέλλον. Αυτό το απέδειξε και καθ’ όλη την διάρκεια των 2 προηγούμενων ετών με την σταδιακή κλιμάκωση των τιμών σε βασικά αγαθά, αποτέλεσμα του διεθνούς κύματος ακρίβειας. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό και θα συνεχίσει να πράττει.

Στο πλαίσιο αυτό, σας θυμίζω το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε εντός του Ιουλίου και αποτελεί πλέον τον Ν. 5045/2023.

Με το νομοσχέδιο αυτό εφαρμόζουμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας μόνιμα και έκτακτα αναχώματα απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς  να τίθεται σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Υπενθυμίζεται πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια.

  • Ποιο είναι το αφήγημα που θα προβάλλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με δεδομένο ότι έχει καταρρεύσει ο μύθος του λεγόμενου επιτελικού κράτους;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας ως προς τον χαρακτηρισμό «μύθος» για το επιτελικό κράτος. Η αντιπολίτευση επιχειρεί να προσδώσει σταθερά και διαρκώς καθ’ όλα αυτά τα 4 έτη αρνητική σημειολογία στον όρο επιτελικό κράτος, επικαλούμενη αυτόν επαναλαμβανόμενα ως αιτία του κακού εν τω μέσω κάθε κρίσης και ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κρίσεις, μεταξύ αυτών και διεθνείς. Ο νέος τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του κράτους, που εισάγεται με τον νόμο του επιτελικού κράτους είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να απαλείψει αφ’ εαυτού και μονομιάς όλες τις κακοδαιμονίες και δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους από καταβολής του, αλλά εισάγει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης διοίκησης του κράτους.

Τώρα αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε το Ιούλιο, οι προεκλογικές αυτές δεσμεύσεις κατά 50 τοις εκατό εφαρμόζονται. Ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται. Ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός, βέβαια, πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αλλά νομίζω είναι καλύτερο όλα να τα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του και προφανώς και τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα για όποιες ερωτήσεις χρειάζεται να γίνουν και να απαντηθούν από τον ίδιο.

KontraNews