Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην Κυριακάτικη Kontra News

Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην Κυριακάτικη Kontra News:”Απαιτείται μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο Μεταναστευτικών – Να σταματήσει το θανάσιμο εμπόριο ελπίδας”

Τη διαμόρφωση μιας νέας αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τόνισε ο υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News και στη Σοφία Λιάκου, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο. Ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κάτι τέτοιο και υπογραμμίζει τη σημασία της υποχρεωτικής αλληλεγγύης όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών.

– Εκτιμάτε ότι  η πολύνεκρη τραγωδία με τους μετανάστες στην Πύλο οφείλεται στους εδώ και χρόνια λάθος χειρισμούς της Ε.Ε; Υπάρχουν προτάσεις και σχέδιο για να αποφευχθεί και στο μέλλον μια τέτοια συμφορά;

Το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα δυτικά ανοικτά της Πύλου καταδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα. Γι αυτό και απαιτείται μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, αποφασιστική απάντηση και να σταματήσει αυτό το θανάσιμο εμπόριο ελπίδας.

Η Ελλάδα  τα τελευταία 4 χρόνια εφάρμοσε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική. Φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας καταφέραμε να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να μειωθούν οι ροές από τα τουρκικά παράλια. Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση των μέσων και την αύξηση των περιπολικών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιήθηκαν αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με αποτέλεσμα να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα. Το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη είχαν περάσει από τα ελληνικά σύνορα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μια νέας αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στη φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συμφωνία επί της αρχής στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα εθνικά συμφέροντα;

Η Θράκη είναι μία ευαίσθητη περιοχή, στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, όπως προσδιορίζεται με σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Έλληνες, μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αποτελούν πλούτο για τη Θράκη και χρειάζεται να ξέρουμε πως αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η κεντρική πολιτική του ελληνικού κράτους. Η Θράκη έχει την προσοχή μας.

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές παρατηρήθηκαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Ενημερώθηκε αρμοδίως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεκλογικά αλλά κώφευσε. Δεν ξεκίνησε αυτό το θέμα από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν μιλώντας για έξωθεν υποβοηθούμενη εκλογή.

Αυτό που ζητάμε εμείς για να κλείσει το θέμα, είναι οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την Ξάνθη, να ξεκαθαρίσουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα. Και σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.

Πιστεύετε ότι το Τουρκικό Προξενείο δεν είχε ανάμειξη σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Γιατί ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία ευαισθητοποιήθηκε τώρα που η μειονότητα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί δυνητικό πεδίο επηρεασμού του εκλογικού σώματος και από εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο κατά το παρελθόν η ίδια η μειονότητα σε συνεργασία με το πολιτικό μας σύστημα απέκρουε τις προσπάθειες αυτές, εν τη γενέσει τους. Το διαφορετικό που αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι προειδοποιήσεις υπηρεσιακών παραγόντων που δεν εισακούσθηκαν προεκλογικά και οι μετεκλογικές εσωκομματικές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ανακίνησαν το ζήτημα. Και συνεχίζονται μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, που αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε θύμα εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων, με αποκλειστικό γνώμονα την εξασφάλιση λίγων παραπάνω ψήφων.

Είναι δε σαφές ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από το χρώμα που θα βαφτεί η Ροδόπη τη βραδιά των εκλογών.

Κατά την εκτίμησή σας η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον Ερντογάν που να περιλαμβάνει την προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δυο χώρες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη απευθύνει δημόσια πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν, για συνάντηση σε επίπεδο κορυφής. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια συνάντηση θα γίνει κάποια στιγμή. Είναι μία ευκαιρία να επανακαθοριστεί το πλαίσιο των συνομιλιών με την Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς καλωσορίζουμε τη μείωση της έντασης η οποία ήταν αποτέλεσμα και των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένα διαρκές περιβάλλον απειλής ενός θερμού επεισοδίου. Όμως η Ελλάδα, στο γεωπολιτικό επίπεδο, έχει να συζητήσει αποκλειστικά και μόνο ένα θέμα με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό ήταν πάντα το αντικείμενο και των διερευνητικών επαφών που κάναμε, αλλά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε τη βεντάλια των θεμάτων. Τα θέματα τα οποία βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε. Δεν είναι θέματα προς συζήτηση, είτε η άμυνα των νησιών μας, είτε η κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αυτά είναι θέματα στα οποία δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με την Τουρκία κι αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος Ερντογάν ελπίζουμε να το αντιληφθεί.

Kontra News