Συνέντευξη του Φίλιππου Φορτωμα στο CycladesLive.gr

Τουρισμός, Ακρίβεια, Υγεία. Tρία μείζονα ζητήματα για τα οποία μίλησε στο CycladesLive.gr, o Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας κι έδωσε απαντήσεις για όλα.

-Κεφάλαιο Τουρισμός. Πως έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση στα νησιά των Κυκλάδων μας και πως βλέπετε τα πράγματα, για το φετινό καλοκαίρι; Τι μηνύματα παίρνετε ως τώρα;

Θεωρώ ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας τα πράγματα είναι φέτος πολύ καλύτερα. Μάθαμε, διδαχθήκαμε μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας. Τα νούμερα, οι προβλέψεις και τα μηνύματα είναι μέχρι στιγμής  πολύ θετικά! Προφανώς αλλάζει και το τουριστικό προϊόν μετά από την κρίση αυτή, όμως ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα και είναι στοίχημα για περεταίρω ανάπτυξη.

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ΕΟΤ, του υπουργείου τουρισμού με τους κατά τόπους δήμους αλλά και με την Περιφέρεια!! Υπάρχει σαφής στρατηγικός προγραμματισμός από την Κυβέρνηση και σαφείς πολιτικές, οι οποίες θα είναι σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ο τουρισμός όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι το πιο σημαντικό έσοδο για το Νότιο Αιγαίο που δίνει ανάπτυξη κι ευημερία και στα νησιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μας. 

Τα νούμερα είναι θετικά, υπάρχουν όμως προβλήματα ως προς την ανεύρεση εργαζομένων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε συχνά τον τελευταίο καιρό και είναι οριζόντιο είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα νησιά. Θεωρώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά στο επόμενο διάστημα, είναι κάτι το οποίο θα βρούμε μπροστά μας όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Το κράτος και οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν πως θα κινηθούν ώστε να προσελκύσουν εργαζόμενους είτε με καλύτερους μισθούς είτε  το κράτος  να προσεγγίσει ενδεχομένως και ξένους εργαζόμενους που θα δουλέψουν στη χώρα μας για ένα διάστημα. Δεν βρίσκονται πλέον εργαζόμενοι κι αυτό το συναντώ συνέχεια, συνομιλώντας και με τους επιχειρηματίες και με τους εργαζομένους γύρω από τον τουρισμό.”

-Αισιόδοξα λοιπόν τα μηνύματα και οι προβλέψεις για τον τουρισμό. Πάμε τώρα σε ένα άλλο κομμάτι, που δεν είναι τόσο ευχάριστο. Την ακρίβεια!! Ακρίβεια στα καύσιμα, ακρίβεια στο ρεύμα (ενέργεια), μεγάλη ακρίβεια όμως και στα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά. Π.χ στο σούπερ μάρκετ. Τι θα σχολιάζατε γι’ αυτό;

Είναι πράγματι μια δύσκολη συγκυρία για το κάθε νοικοκυριό όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Πλήττονται τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις από την ακρίβεια , κανείς δε το αμφισβητεί αυτό.  Η ακρίβεια βέβαια, είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι  σε κρίση σε όλο τον κόσμο. Η κρίση είναι παγκόσμια δεν είναι μόνο ελληνική.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, έχει εξαγγείλει μία δέσμη μέτρων για την  επούλωση των ορισμένων αναγκών. Πρόκειται για πράγματα που θα τρέξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.  Από τον Ιούνιο, θα τρέχει μια πλατφόρμα και θεωρώ ότι δε θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα ακρίβειας τουλάχιστον στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πλήττεται αδιαμφισβήτητα το ελληνικό νοικοκυριό και υπάρχει μια αμέριστη κατανόηση θεωρώ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και αυτό φαίνεται στην πράξη. 

Με την άμεση λήψη μέτρων αλλά και με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τον Πρωθυπουργό , γυρω από τις τιμές του ρεύματος όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  προσπαθεί να “επουλώσει” τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού γιατί είναι πάγιες και ανελαστικές αλλά και να δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις.”

-Νοσοκομείο Σύρου. Είναι ξεσηκωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες του νησιού. Σας υπενθυμίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί και πάλι διαμαρτυρία για το θέμα αυτό που μας αφορά όλους, Συριανούς και μη. Υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι το Νοσοκομείο κινδυνεύει να γίνει Κέντρο Υγείας. Είστε τοπικός βουλευτής και πάνω από όλα είναι η υγεία εμάς των Κυκλαδιτών. Τι τελικά γίνεται;;

Θεωρώ ότι είναι ατυχείς οι δηλώσεις αυτές, περί δήθεν εξέλιξης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε Κέντρο Υγείας. Ας μην είμαστε και αφοριστικοί.!!

Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες στο Νοσοκομείο και πολύ σημαντικό και υπαρκτό είναι το πρόβλημα προκήρυξης θέσεων. Και μιας και εκλέγομαι στο Νομό Κυκλάδων λοιπόν, θεωρώ ότι η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό και είναι και δική μας προτεραιότητα αλλά και ευθύνη να το προστατέψουμε. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή παρά δημιουργούν άλλες αντιδράσεις…

Θεωρώ ξεκάθαρα ότι γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι γύρω από αυτό , επιτρέψτε μου να πω . Θεωρώ ότι γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι, στην πλάτη όμως του Νοσοκομείου και των δομων υγείας σε όλο το Νομό. Εγω προσωπικά, είχα στα μέσα Μαρτίου μία συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, με την οποία συζητήσαμε σε μια συνεργασία με τον κ. Μιχάλη Ζουλουφό το Διοικητή του Νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα συζητήσαμε την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης των δύο νοσηλευτικών μονάδων , ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για τη Σύρο και τη Νάξο.

Η κ. Γκάγκα άκουσε τις απατήσεις που είχαμε, για  προκηρύξεις κάποιων θέσεων τις οποίες εγώ έδωσα σε συνεργασία με τον κ. Ζουλουφό και οφειλω να πω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις.  Συγκεκριμένα, στην αμέσως επόμενη προκήρυξη θα βγουν κάποιες θέσεις τις οποίες είχαμε συζητήσει και μάλιστα δεν θα βγουν άγονες. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, ότι βγαίνουν άγονες. Συζητάμε φυσικά για άμεση προκήρυξη. Από θέσεις είχαμε ζητήσει Επιμελητή Α Καρδιολογίας, Επιμελητή Α Νεφρολογίας, Αναισθησιολογίας, Επιμελητή Β Παθολόγο, Ογκολόγο Β΄ και έχουμε προχωρήσει και για τη θέση Γαστρεντερολόγου Επιμελητή Β.

Για τις τέσσερις  πρώτες θέσεις θεωρώ ότι στην αμέσως επόμενη προκήρυξη μαζί με έναν διοικητικό για τη Νάξο οι ειδικότητες αυτές θα προκηρυχθούν και δε θα βγουν άγονες. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία του Διοικητή  τόσο με εμένα όσο και με το Υπουργείο και όλοι δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Από κει και μετα αναμένουμε για την  ύπαρξη υποψηφίου για τη θέση Επιμελητή Β Γαστρεντερολόγου, που θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα , Επιμελητή Β Μικροβιολογίας και Επιμελητή Β Φυσικής Ιατρικής. Υπάρχουν  υποψήφιοι. Διότι επαναλαμβάνω αυτό το πρόβλημα στα νοσοκομεία και στα κεντρα υγείας . Το ότι γίνεται προκήρυξη θέσεων όμως βγαίνουν άγονες.

Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια,  σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες με covid- γιατί ακόμα δεν έχουμε βγει από όλο αυτό υπάρχει γύρω μας.  Οπότε να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνουμε, για να μην τορπιλίζουμε προσπάθειες αλλά και για να μη δημιουργούμε ανασφάλεια στους Κυκλαδίτες σχετικά με το Νοσοκομείο της Σύρου. Ο στόχος όλων μας- είτε συμφωνούμε σε κάτι είτε διαφωνούμε σε όλα- είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό νοσοκομείο και τέτοιες δηλώσεις δε βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε ένα ισχυρό Νοσοκομείο και αυτό κάνω κι εγώ σε συνεργασία τόσο με τοΔιοικητή όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.”

-Καταλαβαίνετε ότι η φράση πολιτικό παιχνίδι είναι λίγο…”βαριά”.  Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις για το χαρακτηρισμό αυτό.

“Πολιτικο παιχνίδι  είναι!! Έτσι το βλέπω. Η υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται τέτοιου είδους πολιτικό παιχνίδι γύρω από αυτήν. Και  βγαίνει να κάνει ο καθένας δηλώσεις και να χαρακτηρίζει ότι το Νοσοκομείο γίνεται Κέντρο Υγείας. Είναι ντροπή. Αν πάνε εκείνοι που τα ισχυρίζονται σε Κεντρο Υγείας θα καταλάβουν τι σημαίνει Κέντρο Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας έχουν πολλές περισσότερες ελλείψεις και πρέπει και αυτά να επανδρωθούν. Γιατί οι κάτοικοι των νησιών που έχουν Κεντρα Υγείας επιβάλλεται να νιώθουν κι εκείνοι ασφαλείς αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και το Νοσοκομείο της Σύρου και να είναι ισχυρό. Αυτός είναι ο στόχος.”

CycladesLive.gr

Βουλευτής Κυκλάδων