Άνοιγμα προ των πυλών: Η έναρξη του ελληνικού τουρισμού

*Γράφει ο Φίλιππος Φόρτωμας, Βουλευτής Κυκλάδων

Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία. Αυτό που κάνει στην περίπτωση της χώρας μας όλη τη διαφορά, είναι πως από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κινήθηκε με σχέδιο και στρατηγική για το άνοιγμα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον προορισμό αλλά και τη φήμη της χώρας μας. Ο στοχευμένος και σαφής οδικός χάρτης που ακολουθήθηκε προς την ανάκαμψη, είναι αυτός που  μας δίνει τη δυνατότητα να προσδοκούμε σε ένα καλοκαίρι με αυξημένη τουριστική κίνηση, γεγονός που θα τονώσει την ελληνική οικονομία.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και η υιοθέτηση της πρότασης του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει και πλάνο και σχέδιο. Γιατί αυτή τη στιγμή εκτός από τα σημεία υπεροχής μας: φιλοξενία, υψηλές υπηρεσίες, εξειδικευμένο προσωπικό, μοναδικές εμπειρίες, πρέπει να δείξουμε πως εμείς κάνουμε τη διαφορά στην ετοιμότητα και το πλάνο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, της ασφάλειας. Και εδώ έχουμε λόγο και διεθνώς καταγεγραμμένο.

Η Ελλάδα, σύντομα θα υποδέχεται ταξιδιώτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με αρνητικό τεστ ή με θετικό τεστ αντιγόνων και μόνον οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα. Με αυτά ως δεδομένο για την είσοδο στη χώρα, οι ταξιδιώτες νιώθουν καταρχήν σιγουριά για την επιλογή της χώρας μας καθώς τους παρέχονται οι διαβεβαιώσεις που χρειάζονται ώστε να προγραμματίσουν το ταξίδι τους.

Δεν είναι τυχαίο πως η διεθνής κοινότητα καλωσορίζει το άνοιγμα της Ελλάδας και την επιβραβεύει για τον χειρισμό που έκανε όλο αυτό το διάστημα ως προς αυτή την κατεύθυνση. Προ ημερών, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στο Υπουργείο Τουρισμού για το σχέδιο του ανοίγματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “το WTTC και τα μέλη του συγχαίρουν την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τεράστιες προσπάθειες και τα στρατηγικά βήματα που κάνει προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού από τις 14 Μαΐου του 2021 & τόνισε πως και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, σε μια προσπάθεια εκκίνησης του ασφαλούς τουρισμού, διεθνώς”.

Είμαστε ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και εμείς ως επαγγελματίες στον κλάδο, αναπτύξαμε άμεσα αντανακλαστικά και χαράσσουμε το δρόμο της επανεκκίνησης του τουρισμού, αποτελώντας πρότυπο, όπως κάθε ηγέτης στην αγορά του. Αξιοποιούμε την δυναμική του best  practice  που χτίσαμε από την προηγούμενη κιόλας χρονιά και πάμε με αισιοδοξία να κάνουμε πρεμιέρα  με την μεγαλύτερη διεθνή προσμονή.

τουρισμός