Πανδημία και Τουρισμός: Αλλαγή σελίδας

Η πανδημία που σαρώνει την υφήλιο τον τελευταίο χρόνο, έχει βάλει σε τροχιά αναδιάταξης και αναπροσαρμογής κάθε κανονικότητα και δεδομένο όπως το είχαμε συνηθίσει. Ο Τουρισμός δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτός στο μάτι του κυκλώνα. Στην κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουμε, ένας από τους βασικούς περιορισμούς, είναι η μετακίνηση. Κι όμως πέρσι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, δεδομένων των συνθηκών, και η τουριστική αγορά κατάφερε να κινηθεί μερικώς, για λίγους μήνες.

Η Ελλάδα, όχι μόνο τόλμησε να ανοίξει τα σύνορά της, αλλά φόρεσε και ένα λαμπρό χαμόγελο και πρόσφερε στους επισκέπτες της αυτό που μόνο εδώ μπορούν να βρουν απλόχερα. Την μοναδική φιλοξενία, την αίσθηση ότι βρίσκονται σπίτι, αν και χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες και τις χώρες τους. Τα έσοδα ήταν προφανώς συρρικνωμένα, αφού πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή. Μέσα όμως σε αυτόν των κυκεώνα που τραυμάτισε την οικονομία και το ντόμινο που απείλησε την κοινωνική συνοχή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε πως διαθέτει αντανακλαστικά αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε ο ελληνικός λαός, αλλά και των απαιτήσεων των καιρών.

Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, ένα χρόνο μετά, έδωσε 27 δις ευρώ για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους, που είδαν εν μια νυκτί να απειλείται η ύπαρξή τους. Πιο συγκεκριμένα, στον Τουρισμό, έγινε κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών που επηρεάστηκαν συν αυτοίς, με το ύψος των καλύψεων να αγγίζει τα 270 εκ. ευρώ. Επιπλέον, μειώθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον καφέ και στα τουριστικά πακέτα.

Φέτος η σεζόν διαφαίνεται πιο ευοίωνη. Έχουμε την εμπειρία της περσινής χρονιάς με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά γράμμα, αλλά και το διαβατήριο προς την ελευθερία, που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, που αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει την άμυνα των Ελλήνων. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και προσεκτικοί πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος, το χρονικό άνοιγμα της οποίες δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει με βεβαιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, εν μέσω lockdown και μάλιστα σκληρού σε κάποιες τουριστικές περιοχές. Θέλει υπομονή, αλλά και επιμονή στην ευλαβική τήρηση των μέτρων, ώστε μαζί να κάνουμε το ασφαλές και πρώτο βήμα και στο άνοιγμα του τουρισμού.

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια και βεβαιότητα, είναι πως μόλις «ανοίξει» η Ελλάδα, ως προορισμός, όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και των εσωτερικών μας προορισμών, θα είναι πανέτοιμοι να κάνουν αυτό που χρόνια κατατάσσει τη χώρα μας ψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αυθεντική φιλοξενία, τις μοναδικές εμπειρίες, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που προσφέρουμε στην Ελλάδα, την χώρα του Ξένιου Δία. 

Τη χρονιά που πέρασε, σίγουρα αντιληφθήκαμε πως ναι, όλα είναι δυνατά να συμβούν. Σίγουρα κατανοούμε πως πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώσουμε υπηρεσίες και υποδομές. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε και την άμεση και μεθοδική προσαρμογή τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της αγοράς, αλλά και συνολικά της κοινωνίας, στα νέα δεδομένα. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε σταθερά από την πρώτη κιόλας στιγμή.

πανδημία, τουρισμός