Φίλιππος Φόρτωμας : “Εκλογές στο τέλος της τετραετίας” – Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κυκλαδική”

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» θωρακίζει τα νησιά μας για το 4ο κύμα πανδημίας, αναφέρει ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων πιστεύει πως η χώρα θα αποφύγει ένα οριζόντιο lockdown και παροτρύνει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να τοπράξουν, καθώς υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλους. Στο ζήτημα πρόωρων εκλογών που ζητά οΑλέξης Τσίπρας, ο κ. Φόρτωμας επανέλαβε πως η χώρα βγήκε όρθια από μια σοβαρή δοκιμασία και ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που είχατε από τις μετακινήσεις σας, τα μέτρα τηρούνται;

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και μία εξίσου δύσκολη άνοιξη, νομίζω ότι διανύουμε μια διαφορετική περίοδο για τη χώρα, αλλά και για τα νησιά μας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει, φυσικά, το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» και οι εμβολιασμοί, οριζόντιοι και κάθετοι που έχουν γίνει στη χώρα και ιδίως στο νομό Κυκλάδων, κάτι το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε τον τουρισμό από πολύ νωρίς και ελπίζω ότι τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο, θα είμαστε σε μια πολύ κατάσταση τουριστικά.

Να το δούμε και λίγο συγκριτικά;

Έχω πάει σε μεγάλα και μικρά νησιά και η προσωπική μου άποψη, αυτό που βλέπω μιλώντας και με την κοινωνία – γιατί δεν συνομιλώ μόνο με τους παράγοντες που και αυτοί μεταφέρουν την εμπειρία τους, μιλώ και με τον απλό κόσμο και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – είναι ότι όλα τα μικρά νησιά, αυτά που έχουν μια μικρή σεζόν, την έχουν επιμηκύνει φέτος. Αν οι Βρετανοί έρχονταν κανονικά και δεν υπήρχαν όλες αυτές οι δυσκολίες που αφορούν την Βρετανική πολιτική, νομίζω ότι θα είμασταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στο 2019. Φυσικά είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020 και εδώ θα κάνω μια πρόβλεψη: ότι το 2021 θα είμαστε ακόμα καλύτερα, κοντά στα νούμερα του 2019. Άρα, τα μικρά νησιά δεν έχουν πληγεί τόσο. Νομίζω ότι υπάρχει ένας πολύ καλός ρυθμός και ότι η χώρα μας μπορεί να κοιτάζει ευοίωνα τα μέλλον.

Είναι γεγονός και το δείχνουν τα στοιχεία ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα στην περιοχή των Κυκλάδων, μην πάμε στο Ν. Αιγαίο γιατί μπλέκεται λίγο το πράγμα εκεί με τη Ρόδο και κάποια άλλα νησιά, αλλά τουλάχιστον στις Κυκλάδες τρέχει πολύ καλά το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία». Το θέμα είναι τώρα το εξής: υπάρχει ακόμα αρκετός κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί στα νησιά όπως και στην ηπειρωτική Ελλάδα και τώρα ξεκινάνε και οι μετακινήσεις, έρχονται λίγο πιο δύσκολα θέλω να πω για τους μη εμβολιασμένους. Έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις για αυτό το θέμα από τους επαγγελματίες;

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» ήταν ένα πρόγραμμα που λειτούργησε πολύ σωστά στο νομό Κυκλάδων. Ξεκίνησε στα πιο μικρά νησιά που έγινε οριζόντια και έγινε και στα υπόλοιπα 4 νησιά, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και ορθά έγινε. Όμως προφανώς οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση και υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, μιλάμε για ένα ποσοστό 10%-15%. Ακόμα και στα μικρά νησιά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τους φόβους τους και το αντιλαμβάνομαι, όμως το κράτος πρέπει να λειτουργήσει με κάποιους κανόνες όπως καταλαβαίνετε. Άρα προφανώς αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, θα κάνουν rapid test ή θα κάνουν μοριακό. Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα μέτρα και για τις μετακινήσεις με πλοία και για τις μετακινήσεις με αεροπλάνα. Άρα, όσοι μετακινούνται προς τα νησιά, θα πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε να έχουν κάνει PCR ή rapid test. Το κράτος βάζει κάποιους κανόνες και από κει και πέρα ο πολίτης τους ακολουθεί και μπορεί να κινείται ελεύθερα.

Για τα καταστήματα τι γίνεται;

Εγώ προσωπικά, δεν συνάντησα καμία αντίδραση και μάλιστα υπήρχε και το αίτημα τοπικών κοινωνιών και επαγγελματιών για γρήγορο εμβολιασμό όσων κινούνται γύρω από τον τουρισμό και την εστίαση, δηλαδή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στις αρχές Μάη, πριν προλάβουμε δηλαδή να μεταφέρουμε αυτό το αίτημα, η κυβέρνηση έκανε μια συνάντηση με αυτοδιοικητικούς της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και όχι μόνο και έλυσε το πρόβλημα αυτό, με την επάνδρωση των νησιών μας με το μονοδοσικό εμβόλιο. Υπήρχε ένας φόβος ότι αυτοί που θα έρθουν από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας στα νησιά μας για να δουλέψουν, θα μεταφέρουν ενδεχομένως τον ιό. Άρα αυτοί θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι και εκεί η κεντρική κυβέρνηση λειτούργησε πολύ ορθά. Τώρα για τα μαγαζιά, προφανώς δεν μπορεί το κράτος να ελέγχει το ποιος θα μπει σε κάποιο μαγαζί, δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης μία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος να ζητάει έστω την επίδειξη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το οποίο πιστοποιητικό, οφείλουμε να αναφέρουμε, ότι ήταν μια επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε παγκόσμια κλίμακα. Ήταν ένα αίτημα που είχε κάνει από τον Ιανουάριο και το οποίο σιγά σιγά έγινε αποδεκτό και από τις υπόλοιπες χώρες. Επειδή ταξιδεύω στα νησιά, παρατηρώ ότι οι ξένοι έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό, δηλαδή βλέπουμε πόσο νοικοκυρεμένοι και τακτοποιημένοι είναι σε αυτό το θέμα. Οπότε, εμείς που είμαστε μια χώρα με κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να μπούμε επίσης σε μια τέτοια φιλοσοφία.

Θεωρείτε ότι γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους πολίτες; Ότι δημιουργείται κοινωνικός αποκλεισμός; Είναι ένα μέτρο το οποίο βοηθάει περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και προχωράει η ζωή κανονικά; Γιατί σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή  Ένωση και αυτό που έχει υπογραφεί είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός.

Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Προφανώς στα εμβόλια που κυκλοφορούν, υπάρχει  ένα μικρό ενδεχόμενο σοβαρότερων παρενεργειών, το οποίο βέβαια είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις παρενέργειες του ίδιου του ιού. Άλλωστε,  ακόμα και στην ασπιρίνη υπάρχει μία πιθανότητα της τάξεως του 0,1% να είναι κάποιος αλλεργικός σε κάποιο συστατικό και να μη το ξέρει. Όταν, λοιπόν, γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο παγκόσμιο εγχείρημα, υπάρχουν κάποιοι που για παθολογικούς ή άλλους λόγους, επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Αυτό το αντιλαμβάνομαι και το σέβομαι. Όμως, υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι λαθραία θέλουν να επιβιώσουν μέσα από ένα τοίχος ανοσίας, δηλαδή να έχουν τα ίδια προνόμια, αφού θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι, ενώ οι ίδιοι δεν θέλουν να πάρουν κανένα ρίσκο – αν υποθέσουμε ότι υπάρχει. Προφανώς υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένοι, αλλά έκαναν το εμβόλιο και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχει και μια οικονομική πολιτική γύρω από όσα ακούγονται για τα εμβόλια και τις διάφορες εταιρίες, όμως δεν είναι ώρα για να συζητήσουμε αυτά. Ως προς το ερώτημά σας, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, γιατί πιστεύουν ότι «εντάξει είμαστε στο 10-15% ανοσίας, άρα δεν χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο». Δυστυχώς, ο Έλληνας σκέφτεται και έτσι και αυτό μας έχει πάει πολλά χρόνια πίσω. Αυτή η λαθραία λογική θα πρέπει να τελειώσει. Προφανώς αυτοί οι οποίοι μπήκαν σε μια λογική να κάνουν το εμβόλιο θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση. Θα πρέπει να έχουμε κοινωνική συνείδηση και όχι μόνο ατομική.

Γιατί έχουμε ακούσει και τα παραπολιτικά, ότι η Ν.Δ. χάνει ψηφοφόρους.

Η εικόνα που έχω δεν είναι αυτή. Η Ελλάδα ως χώρα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο αναφορικά με τους εμβολιασμούς και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι. Πρέπει λοιπόν να πούμε στους φίλους που ενδεχομένως δεν έχουν εμβολιαστεί, ότι επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος του τέταρτου κύματος, καλό θα ήταν για την υγεία τους αλλά και για την υγεία των οικείων τους, να εμβολιαστούν άμεσα. Όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, δωρεάν και επαρκούν. Άρα, μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν να το κάνουν άφοβα.

Είναι και ο οικονομικός φόβος και ειδικά για περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες που ξέρουμε ότι μεγάλο κομμάτι του ζει από τον τουρισμό, το χειμώνα έτσι κι αλλιώς παγώνει. Θέλω να σχολιάσετε τις επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος τουλάχιστον για την οικονομία.

Δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, το  lockdown και κάθε οριζόντιο γενικευμένο μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει και δεν είναι λύση για μένα αλλά και για την κυβέρνηση. Μπορούμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και, γιατί όχι, να το αποφύγουμε, μέσω της τόνωσης του εμβολιαστικού ρεύματος. Και το κάνουμε προληπτικά, γιατί πρέπει να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Άρα η λύση του να κλείσουμε είναι η θεραπεία, η πρόληψη είναι το εμβόλιο. Η Ελλάδα λοιπόν, έχει ταμειακά διαθέσιμα όπως κάθε χώρα, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να μπούμε πάλι σε μια τέτοια οικονομική αφαίμαξη. Προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες, ως άτομα και ως σύνολο, πρέπει να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της όλης κατάστασης. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι τίθεται θέμα γενικού lockdown. Προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα, σε όποιες περιπτώσεις κριθούν απαραίτητα, θα υπάρξουν, αλλά δεν νομίζω ότι η χώρα και η οικονομία έχει περιθώρια να αντέξει ένα ακόμη lockdown.

Εκλογές μπορεί να αντέξει η χώρα; Γιατί ζήτησε ο κος Τσίπρας εκλογές από το βήμα της βουλής.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο και στάθηκε όρθια και πάλεψε όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, οι πολίτες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν είναι ώρα για εκλογές, είναι ώρα για δράση, πράξη και μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρουμε την οικονομία εκεί που πρέπει ώστε, το 2023 να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά.

Και μάλιστα έθεσε και αυστηρά πλαίσια να μην πάνε διακοπές τουλάχιστον το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό είναι ένα θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά δεν νομίζω ότι προμηνύει εκλογές.

Όχι δεν το αναφέρω για τις εκλογές αλλά για την πολύ δουλειά που υπάρχει το ανέφερα. Να δούμε πως θα πάει η σεζόν γιατί τα μηνύματα είναι θετικά προς το παρόν.

Είναι πολύ θετικά  και νομίζω ότι, τουλάχιστον στα μικρά και μεσαία νησιά, είναι πολύ έντονο. Ακόμα και στην Τήνο από την οποία κατάγομαι, βλέπουμε θρησκευτικό τουρισμό, κάτι το οποίο δεν βλέπαμε πέρυσι. Όμως υπάρχει και η κρουαζιέρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά κινείται καλύτερα φέτος, μιας και είχαμε την πρώτη πράσινη κρουαζιέρα, σε Πάρο και Μύκονο και Σαντορίνη. Άρα, με τα όποια προβλήματα, λειτουργούμε καλύτερα, γιατί έχουμε τη γνώση και την πείρα της προηγούμενης χρονιάς.

Θα τονωθεί και μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού;

Αυτό είναι το περσινό πρόγραμμα και υπάρχει και το φετινό πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο ενισχύεται με τις όποιες γραφειοκρατικές εγκυκλίους έχει. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, να πατάξει τα γραφειοκρατικά φαινόμενα και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν και νομίζω ότι υπάρχουν και προγράμματα που έχουν βγει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Τουρισμού για τις επιχειρήσεις, τα οποία έχουν ενισχύσει και θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, γύρω από τις οποίες κινείται η οικονομία των νησιών μας.

Εφημερίδα Κυκλαδική, Συνέντευξη

Βουλευτής Κυκλάδων