Φίλιππος Φόρτωμας: «Να ενισχύσουμε τη νησιωτικότητα και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική»

Για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της περιφέρειας γενικότερα, μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη συνεδρίασή της με θέμα με θέμα «Προγραμματισμός εργασιών και θεματολογία της Επιτροπής».

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, με πιο σημαντικό την απομόνωση, η οποία, όπως ανέφερε, παράγει πλήθος εμποδίων για την οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από την βιώσιμη αξιοποίηση της μεταποίησης αλιευτικών αλλά και γεωργικών προϊόντων, αλλά κυρίως από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, η οποία δίνει ζωή στον ευρύτερο περιφερειακό χώρο, αλλά και θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες απασχόλησης όλων αυτών που ζουν τους χειμερινούς μήνες στην περιφέρεια. Τόνισε ότι, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η αξιοποίηση της γαλάζιας ανάπτυξης, αλλά και η ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και της παραγωγικότητας της νησιωτικής οικονομίας.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης και την ανάγκη προώθησής της στους νησιωτικούς δήμους, με σκοπό τη συγκρότηση ενός οργανωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών σε τομείς, κυρίως ψηφιακούς, που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τέλος, ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο προάγει σημαντικά πλαίσια στήριξης για την χωροταξία στα μικρά νησιά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προάσπισης της «νησιωτικότητας», μέσω της εφαρμογής ενός αποτελεσματικότερου μεταφορικού ισοδύναμου. «Όσοι προερχόμαστε από νησιωτικές περιοχές, αγκαλιάζουμε την εφαρμογή μιας ρήτρας «νησιωτικότητας» σε όλα τα νομοθετήματα που επηρεάζουν τον χώρο αυτό. Κάθε σχέδιο νόμου προς ψήφιση, θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική εκτίμηση για τις συνέπειες εφαρμογής του και στο νησιωτικό χώρο, ώστε να προλαμβάνονται ώστε να προλαμβάνονται ανισότητες. Με τηνκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για τις νησιωτικές περιοχές, στο πλαίσιο φυσικά πάντα της περιφερειακής πολιτικής. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε περισσότερα», δήλωσε ο κ. Φόρτωμας.

Επιτροπή Περιφερειών, νησιωτική πολιτική