Άρθρο του Φίλιππου Φόρτωμα στον “Ελεύθερο Τύπο” για τον Τουρισμό

Ελληνικός Τουρισμός 2021: Επιτυχίες και προκλήσεις

Γράφει ο Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας

Αρχές Οκτωβρίου πια και είναι μια καλή στιγμή για να κάνουμε έναν απολογισμό στη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία ξεκίνησε ως ένα βαρόμετρο όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τις εξελίξεις του κλάδου εν γένει. Προβληματισμένοι από ένα 2020 όπου βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ακραίας μεταβολής στις συνθήκες της ζωής διεθνώς, όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στη φετινή χρονιά, που κουβαλά την εμπειρία μεν της προηγούμενης, αλλά και την ελπίδα της ελευθερίας και της βελτίωσης των συνθηκών, που έφερε το πολυπόθητο εμβόλιο.

Το φετινό μεγάλο στοίχημα, ήταν η αναπόφευκτη σύγκριση με το 2019, εκεί που… «σταμάτησε το ρολόι» των ιστορικών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού, αλλά και του τουρισμού διεθνώς. Ξεκινώντας λοιπόν το 2021 με ένα καθοριστικό άσο στο μανίκι των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν είναι άλλος από το εμβόλιο, οι προβλέψεις ήταν ευοίωνες εξαρχής. Και ναι,  όντως τα σημερινά νούμερα, πραγματικά, που σίγουρα δεν ήρθαν τυχαία,  αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα συνολικής σκληρής δουλειάς και στοχευμένων στρατηγικών κινήσεων, δικαιώνουν αυτές τις προβλέψεις της άνοιξης.  Για παράδειγμα, η νέα καμπάνια προβολής του ΕΟΤ «All you want is Greece», που απευθύνθηκε στην καρδιά του ξένου επισκέπτη, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία και κανάλια του digital marketing, συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της Ελλάδας στα κοινά όπου επικοινωνήθηκε.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου λοιπόν, μιλάμε για μια θεαματική άνοδο αφίξεων και εσόδων, που έχει προφανώς ξεπεράσει το 2020 και μπορεί, δεδομένων των συνθηκών, να σταθεί απέναντι στο 2019, ενώ υπάρχουν και περιοχές που ο Οκτώβριος θα είναι εξαιρετικός και ο Νοέμβριος έχει σημαντική προοπτική. Σε όλη αυτή τη δυναμική πορεία, ο Νομός των Κυκλάδων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, δικαιώνοντας τις προβλέψεις όλων και επισφραγίζοντας την ηγετική θέση που κατέχουν τα νησιά μας. Η εμπιστοσύνη και η προτίμηση που έδειξαν οι επισκέπτες, έφερε χαμόγελα στους επιχειρηματίες και εργαζομένους του τουρισμού, αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους και επιδρώντας θεραπευτικά στην πίεση που δέχτηκε η τοπική οικονομία λόγω της πανδημίας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ, πως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η σοβαρότητα της οργάνωσης στο εσωτερικό, αλλά και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πράσινο Πιστοποιητικό, αποτέλεσαν σημαντικά χαρτιά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι ξένοι εταίροι μας και για την εικόνα που κατάφερε να δημιουργήσει και να παγιώσει η χώρα μας, ενός ασφαλούς προορισμού, όπου ο επισκέπτης με το μόνο που θα πρέπει να ασχολείται, είναι οι πολλές επιλογές που έχει και η μοναδική εμπειρία ζωής που θα βιώσει.

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε σήμερα για τον Τουρισμό, σε συνέχεια των απρόβλεπτων εξελίξεων του 2019, είναι πως μια οικονομία που στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό σε έναν κλάδο, οφείλει να έχει σενάριο διαχείρισης μιας ενδεχόμενης κρίσης. Εμείς, αυτόν τον ενάμιση χρόνο, αποδείξαμε ως χώρα, πως στα δύσκολα ξέρουμε να σηκώνουμε μανίκια και να συνεργαζόμαστε. Τα αντανακλαστικά και η προσαρμοστικότητα του κράτους, της αγοράς και των πολιτών και η στήριξη της οικονομίας από την Κυβέρνηση, μέσα από την ενεργοποίηση επιδομάτων και εργαλείων, ήταν το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνθήκης αυτής. Φέτος λοιπόν είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, γιατί καταφέραμε να αγγίξουμε σημαντικά νούμερα, σε ένα περιβάλλον με πολλές μεταβλητές και δυσκολίες, που τίποτε δεν ήταν όπως πριν!

Βουλευτής Κυκλάδων