Συνέντευξη του Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα “Ο Λόγος των Κυκλάδων”

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, παραχώρησε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Ο Λόγος των Κυκλάδων”.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στα “Παραπολιτικά», η ΝΔ προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών με 13 περίπου μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες κι εσείς προσωπικά λαμβάνεται ένα ποσοστό προτίμησης γύρω στο 23% μεταξύ βουλευτών και πολιτευτών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πώς κρίνετε αυτή την πρώτη σφιγμομέτρηση στην περιοχή μας και ποια επιμέρους στοιχεία κρατάτε από τα κυριότερα προβλήματα των ερωτηθέντων; 

Κοιτάξτε, είναι πολύ σημαντικό, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία να είναι ψηλά στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι της αναγνωρίζουν τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των πρωτοβουλιών της. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που οι ασύμμετρες απειλές είναι πολλές, σε μια περίοδο που η πανδημία στο πέρασμά της σάρωσε κάθε έννοια κανονικότητας. Παρά τις ραγδαίες αλλαγές, τις συνέπειες της πανδημίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε, η ελληνική οικονομία και ο βασικός πυλώνας της, ο Τουρισμός, ανέκαμψαν φέτος και δικαίωσαν τις ελπίδες των Ελλήνων, αλλά και τις επιλογές μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση απέδειξε, με τη διαχείριση της πανδημίας, πως διαθέτει τα ορθά αντανακλαστικά και μπορεί να εμπνεύσει ασφάλεια στην κοινωνία. Το κλίμα αυτό της επιτυχίας και ευφορίας αποτυπώνεται και για αυτούς τους λόγους στα ποσοστά των κομμάτων, αναφορικά με τις Κυκλάδες, αλλά και τα Δωδεκάνησα, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Στον αντίποδα, τα ζητήματα της καθαριότητας, αλλά και των έργων υποδομής, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους του Νομού Κυκλάδων. Βέβαια, νέα προβλήματα εμφανίζονται σε περιοχές κορεσμένες πληθυσμιακά και χωροταξικά, όπως το κυκλοφοριακό. Αυτά είναι προβλήματα, με τα οποία σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι και η συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

Αναφορικά με δικά μου ποσοστά, θα ήθελα να τονίσω πως, προσωπικά, με ενδιαφέρει πρωτίστως η καθημερινότητα των Κυκλαδιτών και η επίλυση των προβλημάτων τους. Αυτό αποτελεί και την προτεραιότητά μου! Η επίλυση των τοπικών και όχι μόνο προβλημάτων, απαιτεί όμως ισχυρό ομαδικό πνεύμα και όχι προσωπικές στρατηγικές. Και αυτό είναι κάτι που με διακρίνει σε όλη τη μέχρι τώρα πολιτική μου διαδρομή.

Σε ποιους τομείς του δημόσιου βίου θεωρείτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να επιδείξει περισσότερη μέριμνα και προσοχή στις Κυκλάδες; 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα δύο χρόνια διακυβέρνησής της, έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα για τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Παρουσίασε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για το νησιωτικό χώρο, δυνάμει νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πλέον, η νησιωτικότητα αντιμετωπίζεται στην πραγματική της διάσταση και όχι απλά ως μία γεωγραφική έννοια.

Η φετινή χρονιά μας επιφύλαξε μια θετική έκπληξη τουριστικά, καθώς θα ξεπεράσει το 50% του 2019. Όμως, προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελεί η ποιότητα του Τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προβολή νέων τουριστικών προορισμών. Παρόλα αυτά, ο υπερτουρισμός, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, απειλεί το χαρακτήρα, την ποιότητα και, σε βάθος χρόνου, την οικονομία πολλών προορισμών. Άρα, η Ελληνική Πολιτεία, πρέπει να ενσκύψει στη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών. Χρειάζεται λοιπόν συνολικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ανάπτυξη νέων, όπου δεν υπάρχουν, ακόμα και μέσα από συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Θεωρείτε ότι η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και εκλεγμένων βουλευτών για τα προβλήματα των νησιωτών είναι λειτουργική και αποτελεσματική μέχρι τώρα; Γιατί σας βλέπουμε σπάνια στην έδρα της Περιφέρειας στις Κυκλάδες;

Οι εκλεγμένοι βουλευτές και εγώ προσωπικά, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και με τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πράγμα που συμβαίνει και με την Περιφέρεια, με κοινό παρονομαστή πάντα, το συμφέρον των νησιών μας και των συμπολιτών μας. Υπάρχει αγαστή συνεργασία τόσο με τον Περιφερειάρχη, όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και με τους Επάρχους σε κάθε νησί.

Κατά τη διάρκεια δε, της τελευταίας μου παρουσίας, στο νησί, στα τέλη Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα και με τη δική μου παρουσία, σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα για τα έργα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και γενικότερα ζητήματα σχετικά με το πολιτιστικό απόθεμα των Κυκλάδων. 

Βρισκόμαστε στο ήμισυ σχεδόν της βουλευτικής θητείας σας. Ποιες είναι οι επόμενες στοχεύσεις και προτεραιότητες που έχετε θέσει για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα για τη Σύρο; 

Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που οι Κυκλαδίτισσες και οι Κυκλαδίτες με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος, που από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, έχουμε κατορθώσει, με σκληρή συλλογική δουλειά, στόχευση και συστηματικό σχεδιασμό, να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας. Με την ίδια θέληση συνεχίζω, για τις Κυκλάδες που μας αξίζουν, με πίστη και σεβασμό στη νησιωτικότητα. Προτεραιότητά μου αποτελεί η ανάδειξη της νησιωτικότητας. Τα τελευταία δύο χρόνι, προσπαθώ να λύνω θέματα των Κυκλάδων, του τόπου κατοικίας που επιλέγουν οι νησιώτες μας όλο το χρόνο. Διεκδικούμε και, σε πολλές περιπτώσεις, πετυχαίνουμε ισότιμη πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες. Οι νησιώτες, δεν είναι πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι’ αυτό το λόγο δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω τη νησιωτική διάσταση σε όλα τα ζητήματα, πιστός στο χρέος μου και συνεπής απέναντι στις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδιτες. Και με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται, αυτό αποτελεί και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τώρα, αναφορικά με τη Σύρο, πρώτη προτεραιότητα για μένα, μεταξύ άλλων, πέρα από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αποτελεί η επίλυση των πολεοδομικών ζητημάτων που απασχολούν την Ερμούπολη, αλλά και την Άνω Σύρο, κάτι το οποίο είναι και βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρελθούσες, αλλά και επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, δείχνουν τη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πολιτισμός, άλλωστε, είναι συνυφασμένος και με την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος και οι Κυκλάδες αποτελούν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο. Χρέος μας αποτελεί να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε αυτά τα αγαθά, θεμελιώδη στοιχεία της ταυτότητάς μας ως Κυκλαδίτες.

Βουλευτής Κυκλάδων