Συνέντευξη του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην εφημερίδα “Κυκλαδική”

Είστε πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός. Ο συνάδελφός σας, ιστορικός Κώστας Κωστής, έγραψε το περίφημο ‘Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας” αναφερόμενος και στη νοοτροπία των Ελλήνων ότι “όλοι μας χρωστάνε” βάσει ενός ένδοξου παρελθόντος, αρχαιοελληνικού πολιτισμού κλπ. Πιστεύετε ότι σε κάποιο βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο; Πιστεύετε ότι βαδίζουμε προς μια κοινωνική, συλλογική ωριμότητα ως Εθνος;

Οι Έλληνες υπήρξαμε πρωτοπόροι σε κάθε στροφή της πολυκύμαντης ιστορίας μας. Η γνώση της Ιστορίας είναι μια σημαντική ευκαιρία απολογισμού και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και σίγουρα εθνικής αυτογνωσίας. Όμως  σήμερα οφείλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Πρόκειται για επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό που θα προσφέρει σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί με μια σύγχρονη ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του covid. Η  εθνική οικονομία προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων. Ξέρουμε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με τον ίδιο πάντα προορισμό: Την Ελλάδα που παράγει και την Ελλάδα που εξάγει.

Πιστεύετε ότι ο λαϊκισμός έχει ηττηθεί στη χώρα μας ή εκφράζεται ακόμα πολιτικά;

Δεν μπορείς να νικήσεις ποτέ τους λαϊκιστές παίζοντας το παιχνίδι τους. Και η ελληνική πολιτική σκηνή βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, με πιο πρόσφατο την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Για το λόγο αυτό, εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Και ανέδειξαν Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ισχυρή κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Ελλάδα, ξέρετε, υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία των ανθρώπων που πιστεύουν στην επιστήμη, στην παιδεία, στην προκοπή, στην αξιοσύνη, στην εργασία, στην πρόοδο, στην συνύπαρξη, στη Δύση, στην ανοχή του διαφορετικού. Οι αξίες αυτές εκπροσωπούνται από τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν αντιθέση με όλα αυτά, στα χρόνια της κυβερνητικής θητείας των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αγνοήθηκε ποικιλοτρόπως αυτή την σιωπηρή πλειοψηφία.

Εμείς οι  φιλελεύθεροι και κάθε φιλελεύθερος αναγνωρίζει ότι σε κρίσιμες συγκυρίες το κράτος μπορεί να παίξει ένα ρόλο που δεν μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά φυσικά δεν πιστεύουμε στο μεγάλο κράτος. Λειτουργούμε με κύριο κίνητρο το δημόσιο εθνικό συμφέρον και όχι ως εκφραστές ειδικών συμφερόντων. Οι δε πολιτικές μας είναι πολιτικές του καθήκοντος. Δυστυχώς στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν τόσο φιλελεύθερες και προοδευτικές όσο θα έπρεπε.

Ισότητα, λοιπόν, σε μια πολιτεία είναι πάνω από όλα η ισότητα στην αξιοπρέπεια, η οποία και αποτελεί προϋπόθεση ελευθερίας. Και οι προτάσεις και οι πολιτικές μας είναι προτάσεις και πολιτικές αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Είστε νέος πολιτικός, ποιό είναι το όραμά σας για το μέλλον της χώρας και των Κυκλάδων ειδικότερα;

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου έχω ταχθεί να υπηρετήσω τους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στους τρόπους αντιμετώπισης των ποικίλων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη νησιωτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχω διστάσει, δεν έχω σταματήσει να αναδεικνύω τη νησιωτική διάσταση σε όλα τα ζητήματα που συζητούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και να προωθώ θέματα με σημαντικό ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες, πιστός στο χρέος μου και συνεπής πάντοτε απέναντι στους Κυκλαδίτες. Νιώθω περηφάνια και τιμή που εκπροσωπώ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Πολύ συνοπτικά σας λέω, ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, αναπτύσσοντας παράλληλα καινότομες δραστηριότητες στην αγροτοκτηνοτροφία. Χρειάζονται γενναία βήματα στις υποδομές και στις διάφορες υπηρεσίες με προεξάρχουσα την υγεία (μέσα από τη στελέχωση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας), ακολούθως την παιδεία, κι όλα τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των σχολείων. Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω την προώθηση της ψηφιοποίησης (ψηφιακή νησιωτικότητα). Ως Βουλευτής Κυκλάδων δεν κουράζομαι μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή (είτε στις επιτροπές που μετέχω, είτε στην ολομέλεια) να αναδεικνύω τις ειδικές απαιτήσεις που έχουν οι Κυκλάδες λόγω της νησιωτικότητας.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί σε βάρος της πρωτογενούς παραγωγής, μιλώντας για τις Κυκλάδες, ή βλέπετε να συμβαδίζουν;

Εμείς στις Κυκλάδες, προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες, συμπεριφερόμαστε στους πελάτες μας σαν να είναι μοναδικοί, και τους προσφέρουμε ένα μοναδικό προϊόν με ξεχωριστές εμπειρίες στη γαστρονομία αλλά και τον πολιτισμό. Κατά συνέπεια είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τις διεθνείς τάσεις του τουρισμού που απαιτούν μοναδικότητα στην εμπειρία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κεντρική στρατηγική ενίσχυσης της δικής μας παρουσίας διεθνώς, εν μέσω πανδημίας, με τη λογική της αποστολής του σωστού μηνύματος, στο σωστό κοινό με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή με ψηφιακά εργαλεία και μέσα προβολής. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα λοιπόν, αλλάζει όλη την παραδοσιακή προσέγγιση προς τον ταξιδιώτη και δεν είναι στατική, μεταβάλλεται και εξελίσσεται συνεχώς. Κατ΄επέκταση εμείς πρέπει να “πιάνουμε” την αλλαγή της επιθυμίας του επισκέπτη, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εθνικότητά του, και πρέπει να στοχεύει στα ποιοτικά προσωπικά στοιχεία του κάθε μοναδικού επισκέπτη. Μιλάμε λοιπόν για μια στρατηγική στόχευση στο κοινό και όχι με τη λογική των αγορών. 

Το νέο μοντέλο τουρισμού πρέπει να είναι βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία κυριαρχεί στη σκέψη όλων, καθώς ο ταξιδιώτης, από εδώ και στο εξής ακόμη πιο έντονα, θα επιλέγει προορισμό που σέβεται  το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, η υιοθέτηση πρακτικών πράσινης ανάπτυξης, η μη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η εκπαίδευση των ανθρώπων του τουρισμού για τα οφέλη μιας τέτοιας στροφής στον τομέα του τουρισμού είναι πρωταρχικής και ζωτικής σημασίας σημεία που σε κεντρικό στρατηγικό επίπεδο οφείλουμε να λάβουμε περαιτέρω και εις βάθος υπόψη. Και με αυτό ως γνώμονα να σχεδιάσουμε κεντρικά για τα

νησιά των Κυκλάδων μια στρατηγική προώθησης που θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις των καιρών και τις προκλήσεις του μέλλοντος, προκλήσεις άκρως ανθρωποκεντρικές. 

Η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε μάλλον την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι το οποίο μπορεί πράγματι να πιστωθεί ως επίτευγμα. Πιστεύετε ότι η περιφέρεια μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις αλλαγές;

Δυστυχώς , εδώ και πολλά χρόνια, είχαμε μείνει πολύ πίσω ψηφιακά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού και πιο φιλικού προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις κράτους αποτελεί το επίκεντρο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. «Κορωνίδα» το gov.gr, το οποίο μετρά ήδη 720 ενσωματωμένες υπηρεσίες, ενώ, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα βρίσκεται στο κινητό κάθε πολίτη. Το  gov.gr σηματοδοτεί για τον πολίτη ότι το κράτος είναι ένα, και για αυτό στοχεύσαμε από την αρχή να μεταφέρουμε την ‘πύλη’ στα κινητά των πολιτών, σε μια μοναδική εφαρμογή.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, η πολιτική ευθύνη όλων είναι αυξημένη κυρίως για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για την προετοιμασία για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Με την αγωνία να συμβάλλω στη διαχείριση της δύσκολης τρέχουσας κατάστασης αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει, θα ήθελα να αξιοποιήσω προς όφελος των νησιών μας μία από τις ευκαιρίες που ανέδειξε αυτή η κρίση, προωθώντας στην Κυβέρνηση προτάσεις αποτελεσματικής ενίσχυσης ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών προς όφελος των νησιωτών, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες προς τον πολίτη.  

Ζήτησα τη συνεργασία και κοινή πλεύση με όλους τους Δήμους των Κυκλάδων, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών στα νησιά, κάτι το οποίο έλαβα από τους περισσότερους. Απέστειλε σε όλους τους δημάρχους του νομού ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις ψηφιακές υποδομές που δύναται να αναπτυχθούν στα νησιά, ώστε να συγκροτηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι απαντήσεις των δημάρχων αποτέλεσαν πολύτιμο εργαλείο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο προτάσεων που επεξεργάζομαι, το οποίο θα κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία με στόχο να ενταχθεί στη συνολική πολιτική αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών που προωθείται από την κυβέρνηση.

 Σε ποιούς τομείς θα λέγατε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει, αυτό που λέμε, “τη διαφορά”;

Θετικό είναι  το μεταρρυθμιστικό έργο του 2020. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός μίλησε για αυτά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έκανε λόγο για την ολοκλήρωση ενός παραγωγικού κύκλου δεκάδων τολμηρών μεταρρυθμίσεων . Μέσα στο 2020 σ υζητήθηκαν μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν μία βασική στόχευση: Να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Φυσικά στο κυβερνητικό σχέδιο του 2021 προτεραιότητα παραμένει η κοινωνία. Ως νησιώτης βουλευτής και μάλιστα Κυκλαδίτης, δε θα παραλείψω να επισημάνω ότι στηρίζουμε τους ναυτικούς και τη ναυτιλία, προωθούμε μεταρρυθμίσεις, δίνουμε ουσία και νόημα στη νησιωτικότητα και δημιουργούμε το σύγχρονο, λειτουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στα χρόνια που έρχονται.

Κλείνοντας, θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες για τη νέα χρονιά;

Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας, ήταν γεμάτη προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, κοινωνικά, εθνικά και οικονομικά. Ήταν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν μια χρονιά που μείναμε μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάμε, που απείχαμε από τις κοινωνικές μας δραστηριότητες, που νιώσαμε απώλειες, πόνο, δοκιμασίες.

Ήταν όμως και μια χρονιά που επανάφερε στη ζωή μας αξίες που είχαμε βάλει στην άκρη, χάρη στην αλληλεγγύη, την ομοψυχία, τη συνεργασία, την προσφορά. Ιστορικά, κάθε δύσκολη περίοδος έχει τους δικούς της ήρωες και πρωταγωνιστές. Γι αυτό και ευχαριστούμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για την αυτοθυσία, την αφοσίωση και τη μάχη που δίνουν με τον αόρατο και άνισο εχθρό.

Ευχαριστούμε και τους άγρυπνους φρουρούς του Αιγαίου, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που επαγρυπνούν για την ασφάλειά μας. Ας κρατήσουμε λοιπόν δυνατά στη συνείδηση, τη μνήμη και την καρδιά μας τα συναισθήματα που νιώσαμε και τα διδάγματα που λάβαμε, ως πολύτιμα εφόδια ζωής.

Τις χρονιές που θα καλωσορίζουμε από εδώ και στο εξής ας τις χαρακτηρίζει πρωτίστως η δική μας αλλαγή ως άτομα, ως κοινωνία. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και σεβασμό στο συνάνθρωπό μας. Καλή Χρονιά!

Κυκλαδική, Συνέντευξη

Βουλευτής Κυκλάδων